Hoe renoveert u uw badkamer dit jaar?

De trends van dit jaar

  1. Minimalisme: niet alle muren bedekken, of alleen een lichte bekleding gebruiken, zoals geëmailleerde verven of harsen.
  2. Elegantie: gebruik van marmer (of een marmereffect) met een glanzende toets in combinatie met een parketvloer.
  3. Kleur: felgekleurde badkamerarmaturen, het toevoegen van kunstwerken of behang in gewaagde tinten groen, roze, blauw enz.

(Foto links Tegels Sensi Signoria ABK)

Cielo, Milano

(Hierboven sanitair van Ceramica Cielo )

Dit artikel is bedoeld u te helpen ontdekken wat uw stijl is en of u op zoek bent naar een trendy badkamer, een natuurlijke of juist een sterk gedecoreerde ruimte.

Elegante materialen

Marmereffecten (het liefst echt marmer, natuurlijk) zijn tegenwoordig helemaal in. Naar mijn mening levert het een zeer elegant eindresultaat op als gekozen is voor een grote plaat met een afmeting van tenminste 60×120 cm, maar bij voorkeur van de vloer tot aan het plafond.

Het gebruik van marmerplaten van klein formaat leidt tot een herhaling van het patroon, waardoor een nogal saaie textuur op de muur ontstaat. Dat treedt vooral op wanneer u kiest voor Calacatta met een zeer lichte of ondoorzichtige achtergrond.

Een van de populairste materialen is porseleinaardewerk met marmereffect. Porseleinaardewerk werd altijd al gewaardeerd en kent in het onderhoud niet de problemen van echt marmer. Het is een zeer veelzijdig materiaal dat verkrijgbaar is in veel variaties. Sommige daarvan zien er zeer realistisch uit, wat het mogelijk maakt een chique badkamer te creëren zonder een fortuin uit te geven.

“Marmer is over het algemeen goed te combineren met gouden of bronzen accessoires en armaturen, of met fluwelen poefjes en gekleurd keramiek.”

Behang in de badkamer?

De trend van kleurrijke decoratie viert hoogtij in dit jaar. Afgezien van behangsoorten met glasvezel kan men kiezen voor steengoed, zelfs in dermate groot formaat dat het steeds meer een picturaal en behangachtig karakter krijgt terwijl het toch keramisch materiaal blijft. Toepassing hiervan is perfect voor wie geen saaie badkamer wil, maar juist een “verrassend-effect” wil bereiken.

Kies ook hier voor platen met een grote afmeting om de eindeloze herhaling van een tegelpatroon te vermijden waar u zich op de lange termijn aan zou kunnen gaan ergeren.

Huiseigenaren gaan steeds gedurfder te werk bij hun keuze voor een bepaalde badkamer. Mensen willen zich van elkaar onderscheiden, ook bij de inrichting van hun badkamer. Dat doen ze met een op maat gemaakte inrichting, met specifieke accenten, kleurrijk keramiek of unieke opstellingen die een breuk met het verleden creëren.

MEF architect renovatie badkamer project Vleuten
MEF architect renovatie badkamer project Vleuten

Like in a jungle

Een vleugje groen in de badkamer heeft altijd al veel mensen aangesproken, laten we eerlijk zijn. Of het nu echt groen is met echte planten of bloemen of behang met een jungle-effect, het groen van een badkamer geïnspireerd door het landschap van Polynesië geeft een gevoel van warmte, rust en ontspanning, vooral in de koude maanden van het jaar.

De jungle met haar grote, veelkleurige bloemen spreekt zowel de romantici onder ons aan als de jongeren, die zich in een soort aards paradijs opgenomen zullen voelen, ook al staan ze alleen maar onder de douche.

Het junglebehang gaat heel goed samen met het hout van de wastafelbladen en met de grote spiegels die de bloemen en de bladeren aan de vier muren van de badkamer weerspiegelen.

3D oppervlakken

Het maken van 3D-oppervlakken is nu nog niet een duidelijke trend, maar zou dat de komende maanden wel kunnen worden. Het gaat om muurbedekking van keramiek (ik houd van de Rombini van MUTINA) of van hout met verticale of horizontale groeven, vergelijkbaar met uitsnijdingen of ribbels, die een levendig clair-obscur op de muur bewerkstelligen.

Een bezwaar zou kunnen zijn dat een 3D-oppervlak moeilijk schoon te houden is. Maar het keramiek is niet-absorberend en is daarom even praktisch als elke andere muurbedekking zolang in een douche keramiek met uitsluitend verticale groeven is aangebracht. Ik vind het erg mooi!

Gessi Milano fiera bathroom copper

Tactiliteit

Hout is een uitstekend uitgangspunt voor een natuurlijk badkamerontwerp met textuur. Een natuurlijke, niet-industriële afwerking zorgt voor een mooi contrast met de harde, koude oppervlakken die vaak in badkamers te vinden zijn.

Kies voor donkerder hout of betonnen elementen met een ruw oppervlak. Het idee is dat er ten minste één aangebracht element moet zijn dat zich voor de gevoelszintuigen duidelijk onderscheidt van al die gepolijste en glanzende oppervlakken.

Hoewel kleur het sleutelwoord is voor het creëren van een persoonlijke ruimte, hoeven fans van natuurlijke, monochrome interieurs daar niet bang voor te zijn. Er is namelijk een trend in opkomst die Japandi wordt genoemd en die wordt gekenmerkt door een combinatie van een minimale Japanse stijl en eenvoudige Scandinavische accenten.

Natuurlijke minimalistische stijlen zijn met name door de toepassing van hout, kiezels, steen en de  vele tactiele texturen, perfect voor een weerspiegeling van de essentie van de badkamer.

Nieuw classicisme

Een klassieke toets kan worden bereikt met de marmereffecten die we al hebben genoemd, met een “terrazzo”-ontwerp, of zelfs met een herhaald patroon van kleine tegels.

Klassieke accessoires met mooie vormen harmoniëren goed met zachte, elegante kleuren, vooral wanneer er een contrast is tussen een lichte (b.v. badkuip) en een donkere kleur (b.v. vloer). Voor een badkamer met grandeur introduceert u ten minste één “wow-effect”: een mozaïek of een enorme spiegel is bijzonder aangenaam in een op de renaissance geïnspireerde kamer.

Goud en koper zijn niet langer alleen in tijdschriften te vinden: ze zijn terug van weggeweest en worden steeds meer gebruikt om de glamoureuze kant van de badkamer te tonen. Een gemakkelijke manier om goud te introduceren is door het geleidelijk te doen. Begin met één kraan of één lamp als u nog niet precies weet wat u wilt, en voeg daarna meer accessoires toe.

Onthoud dat u moet proberen de essentiële materialen op elkaar af te stemmen, elkaar aan te laten vullen in plaats van dat ze elkaar in de weg gaan zitten.

(Foto links Antonio Lupi design )

Gessi Milano fiera bathroom

Maria Elena Fauci van MEF architect 

Ik ben architect + interior designer, gespecialiseerd in villa’s, interieurs en renovaties.

Elegantie, functionaliteit, het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen zijn de kernmerken van mijn projecten. Ik heb geen vaste stijl en die wil ik ook niet hebben. Elk ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die iets unieks vertellen over mijn cliënten.

Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning, hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.

Maria Elena Fauci MEF architect

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.