Maria Elena Fauci is  cum laude afgestudeerd in de architectuur aan de Universiteit van Palermo.

Aansluitend werkte ze twee jaar bij Professor Mario Giorgianni op de afdeling Geschiedenis en Planning van de Faculteit Architectuur in Palermo, vervolgens als onderzoeker aan de Polytechnische School in Milaan, Faculteit Bouwkunde.

In Milaan werd zij met Gae Aulenti Associates Architects betrokken bij het ontwerp voor het bestemmingsplan van Biella.

Vervolgens werd ze met haar vader Leonardo partner van het familiebedrijf Studio di Architettura e Urbanistica in Sciacca, Italië.Daar heeft zij haar beroep van architect met plezier en passie uitgeoefend tot haar verhuizing naar Nederland in oktober 2006.

In 2016 vestigde Maria Elena haar bureau in Vinkeveen onder de naam MEF architect.

Behalve in haar vak als architecte is Maria Elena ook actief als schrijfster/publiciste. Ze heeft voor de Ordine degli Architetti P.P.C. della Provincia Agrigento, een bond van architecten, een tijdschrift opgezet (Rivista Aa) dat verspreid wordt onder lokale architecten en over alle universiteiten van Italië.

Ze heeft gewerkt als redactrice voor PresS/Tmagazine, een opinieblad en internationaal platform voor jonge architecten op internet (http://presstletter.com/t/i-presstmagazine/), waaraan ze ook als blogger bijdragen leverde.

Als Nederlandse correspondent heeft ze vanaf 2008 gedurende een aantal jaren artikelen over Nederlands design en Nederlandse architectuur geschreven voor Compasses.

Naast deze activiteiten verzorgt Maria Elena in Nederland lezingen over Italiaanse architectuur en design aan volksuniversiteiten en andere instituten voor allen die van de Italiaanse cultuur en geschiedenis houden.