Een Japandi keuken

Japanse cultuur en Scandinavische stijl

De Japandi-stijl, en in het bijzonder Japandi-keukens, zijn de trend van het moment. Iedereen wil een Japandi-keuken, die een zen-achtige, ontspannende sfeer creëert, met natuurlijke tinten, ruwe materialen en een tactiel gevoel.

De Japandi-stijl combineert de Japanse cultuur van imperfectie, het Wabi Sabi, die fragmenten verfijnt en met elkaar verbindt, en de Scandinavische stijl, die neigt naar minimalisme. Een gemeenschappelijk kenmerk van deze twee culturen is het gebruik van hout in alle ruimtes: lichter in Scandinavische omgevingen en donkerder, bijna zwart, in Japanse omgevingen.

Natuurlijke tinten

Lege ruimte, het gebruik van onbewerkte materialen en een gevoel van ontspanning zijn de ingrediënten van deze nieuwe trend.

Natuurlijke tinten en onbewerkte materialen geven onze huizen een gevoel van rust…

Onze hectische ritmes, onze multitasking-activiteiten, het de hele dag online zijn en verbonden zijn, vragen van ons dat we ons omhullen in een ruimte die buiten de wereld staat, waar we kunnen opladen en voor onszelf en de dingen die we liefhebben kunnen zorgen.

Travertijn of Taj Mahal

De Japandi-keuken is een keuken met een werkblad in steen in beige tinten (soms met Travertijn of Taj Mahal marmer) en houten kastdeuren, meestal van walnoot of eikenhout in warme tinten, waarin reliëfranden zijn ontworpen die ook als handgrepen dienen. Er worden panelen gecreëerd die structuur geven aan het ontwerp van de kasten onder het eiland, meestal grote opberglades en kasten waarin de ovens en de ingebouwde koelkast zijn verwerkt. Het ontwerp van deze panelen moet zorgvuldig worden bestudeerd, vooral in de kasten, om te voorkomen dat de verticale rand nabij de scharnieren de kastopening belemmert.

Dit is uiteraard het klassieke model van een Japandi-keuken. In plaats van hout kun je ook rotan gebruiken, altijd omgeven door houten randen of een rieten bekleding die de keuken een driedimensionaal effect geeft.

Kernmerken van een Japandi keuken

Mat hout wordt gecombineerd met de glans van marmer op het werkblad om contrast te creëren. De vloer van de keuken kan bestaan uit epoxy of lichte steenplaten, afgewisseld met parket, eveneens licht, om het contrast te maken met de iets donkerdere en warmere houtsoort van de keukenkasten.

De randen zijn niet bepalend voor de stijl.

Het gaat meer om de filosofie en het concept. Het gebruik van bamboeobjecten, rijstpapierlampen die zachtjes bewegen bij een briesje, terracotta voorwerpen met organische en imperfecte vormen, en vazen met knoestige takken van kersenbloesem in plaats van bloemen.

Groen ontbreekt nooit in Japandi-ruimtes, in grote, ronde vazen.

Deze stijl is geschikt voor vrij ruime ruimtes die in contact staan met de natuur, om de zen-filosofie te versterken.

Maar hoe pas je het aan in een stadsappartement?

Het is geen geforceerd idee en het is zeker mogelijk als je beschikt over grote ruimtes. In dit geval zal de Japandi-keuken zich integreren in een meer stedelijke woonkamer, elegant en verfijnd, waarin banken organische vormen hebben en misschien een vleugje kleur. De ruimte zal meer gepersonaliseerd zijn, minder consistent, maar het zal zeker meer over ons spreken. Het zal zich combineren met minimalistische omgevingen gericht op ontspanning en meer stedelijke ruimtes, rijk aan kleurvibraties, in een perfecte balans tussen kalmte en levendigheid.

Kortom, zijn wij niet ook een beetje zo?

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.