Villa Niebel

Functie volgt vorm. Dat is het motto van dit project, want de plaats en de vorm van de kavel hebben in grote lijnen het ontwerp en de functie van de verschillende ruimtes van het huis bepaald. Voor het project kregen we carte blanche.

De kavel was aan drie zijden omgeven door hoge appartementsgebouwen. Daardoor kon aan slechts een van de zijden een mooi uitzicht op de stad en de zee gerealiseerd worden.

Om de kavel optimaal te benutten hebben we de villa dicht tegen een van de lange muren van het perceel geplaatst zodat een brede strook resteerde voor de tuin en een klein terras. Alle woonfuncties konden zo een plaats in elkaars verlengde krijgen.

De entree bij de woonkamer wordt gevormd door een monumentale trap langs een gebogen muur, afgewerkt met stenen, die uitkomt tegenover de open haard. Trap en open haard samen geven de woning een theatrale uitstraling en nodigen tezelfdertijd uit het huis verder te verkennen.

De gevels zijn tot in detail uitgewerkt. Elke gevel heeft een eigen karakteristiek ontwerp met specifieke materialen.

De draaiing van de zon zorgt binnenshuis voor verschillende lichteffecten en buiten op de muren voor een mooie schaduwwerking die het beeld van de villa in de loop van de dag veranderen.

Het huis vangt veel licht ook al is het door hoge gebouwen omgeven. Dit is bewerkstelligd door een nauwkeurig ontwerp, exacte detaillering en een doordachte toepassing van allerhande materialen die voor mooie contrasten zorgen.

Contrasten en asymmetrie zijn de voornaamste kenmerken van dit project: zo is de kleine, bijzondere villa een verrassende verschijning te midden van de stedelijke bebouwing.