3 ideeën om je woonkamer te renoveren

3 ideeën om je woonkamer te renoveren zonder een fortuin uit te geven

Hoe kun je je woonkamer mooier maken met een beperkt budget? Voor een antwoord zou je dit artikel moeten lezen. We hebben drie tips voor je op een rijtje gezet en zie eens wat een prachtige woonkamer je kunt creëren. In de meeste gevallen hoef je echt niet je hele woonkamer te renoveren, want vaak volstaan kleine aanpassingen. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw woonkamer kunt restylen!

Verlaagd plafond

Gebruik een verlaagd plafond om een deel van je woonkamer te accentueren, bijvoorbeeld om de eettafel van de zithoek te scheiden. Een vals plafond is een ruimte, soms zwevend uitgevoerd, waarin verlichting aangebracht kan worden, die schuifdeuren kan laten schuiven of waarin je een videoscherm kan verbergen, om maar enkele toepassingen te noemen. Daarom is het niet alleen een functionele oplossing voor het aanbrengen van apparatuur of leidingen, maar ook een esthetische verrijking van de ruimte want het geeft karakter en sfeer aan je woonkamer.

Er zijn verschillende manieren om een vals plafond op creatieve wijze in de ruimte te verwerken. Een trend uit Milaan is bijvoorbeeld om het verticale deel van het volume zwart te schilderen. Het maakt daarbij niet uit welke kleuren in je woonruimte aanwezig zijn. Lichtgroen of oudroze zijn dit jaar populair en beide kleuren laten zich heel mooi combineren met een zwart-wit plafond. Echt heel stoer!

Fluweel

Een andere manier om de uitstraling van je woonkamer te veranderen is de banken met fluweel te laten stofferen. Fluweel met de kleur appelblauwzeegroen staat heel chic. Het kunnen overigens alle nuances groen zijn, want groen is de kleur van het jaar. En het maakt niet uit welke vorm je bank heeft. Alles kan. Fluweel in contrasterende kleuren voor kussens van verschillende afmetingen maken het geheel tot iets aansprekends en bijzonders.

Combineer de banken met een fauteuil in een van de banken afwijkend design en in een andere stijl dan die van de woonkamer. Een barokke fauteuil met gouden poten, of een vintage stoel bekleed met stof in een ander patroon, maar wel met een overeenkomstige kleur. Zo’n stijl– en patrooncontrast verleent je woonruimte een eigen identiteit. Fluweel is een prachtig, tijdloos materiaal dat  je huiskamer altijd een elegante uitstraling geeft.

Boekenkast of Wandkast?

Denk aan een boekenkast of een wandkast, een multifunctionele designkast op maat waarin je bijvoorbeeld de televisie kunt bergen. Wandkasten zijn in je huis een nuttige en functionele oplossing voor de vraag naar bergruimte en vormen tegelijkertijd aansprekende elementen die de woonkamer een mooie uitstraling kunnen geven.

Een kast kan wit zijn als de wanden van je huis, of in een rustige, neutrale kleur beschilderd. Op deze manier blijft alles rustig en zullen alleen de kleuren van de boeken eruit springen. Om de boekenkast een eigen karakter te geven zouden we gaan spelen met verschillende vormen en afmetingen in het ontwerp. Een trend dit jaar is het hout met een bepaalde kleur combineren, bijvoorbeeld oranje, fuchsia of lichtblauw. Op deze manier krijgt je huis een zeer geraffineerde uitstraling.

Binnenhuisarchitect nodig?

Ben je bereid wat meer uit te geven, dan kunnen de drie oplossingen natuurlijk in samenhang met elkaar  in je huis gerealiseerd worden. Dan zou het verlaagde plafond tegelijk met de wandkast ontworpen kunnen worden, zodat ze een geheel vormen, waarbij de toegepaste materialen en de afwerking op elkaar zijn afgestemd. Het verlaagde plafond kan dan een rol spelen bij de verlichting van de kast.

Het ontwerpen van een verlaagd plafond in samenhang met een wandkast vereist de kennis van een binnenhuisarchitect. Alles moet tot in detail afgestemd zijn. Zo moet er rekening gehouden worden met andere elementen die een rol spelen in de indeling en de inrichting van de woonkamer, ook dus de keuken die ermee verbonden is.

De kleuren van de kast moeten afgestemd worden op die van de muren van de woonkamer en van de banken of fauteuils. Als het verticale onderdeel van het verlaagde plafond zwart wordt geschilderd, zouden wij daar geen rij van gewone spotjes in opnemen (het kerstboomeffect van veel verlaagde plafonds met overal lichtjes kun je beter vermijden) maar vierkante spotjes, dicht op elkaar. Als opvallend element in de woonkamer zou een uitbundige, kristallen lamp boven de eettafel een pré zijn. Het design vormt dan een contrast met het strakke plafond.

Wil je geïnspireerd worden en meer te komen weten over de laatste trends op designgebied uit de Salone del mobile in Milaan?

Dan stuur een email naar info@mefarchitects.nl

Stay tuned!

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.