De entree: 4 ideeën om jassen en schoenen op te bergen

Hoe kan ik jassen en schoenen opbergen?

De entree van een doorsneehuis in Nederland is vaak een echt rommelhok. Overal staan schoenen en als je niet goed oplet, loop je het risico te struikelen, zo volgepropt staat de ingang met het schoeisel van het hele gezin.

Ja, je komt binnen en gelijk doe je je schoenen uit zodat je huis schoon blijft. Zeker in deze Corona-periode kun je de hygiëne op deze manier wel garanderen. Maar zou het niet mooier zijn al die schoenen en laarzen uit het zicht te hebben net als al die scheef hangende, stofverzamelende jassen?

Ook al woon ik nu bijna 14 jaar in Nederland, ik sta steeds weer verbaasd om me heen te kijken in een hal. Ik heb echt van alles gezien. Misschien valt een rommelige entree mij meer op omdat ik uit een land waar dan anders is.

In een Italiaans huis ligt de entree naast de woonkamer, die beide representatieve ruimtes zijn voor de bewoners. Daarom is de entree doorgaans netjes en opgeruimd. Het probleem van de jassen, de tassen en de sleutels moet natuurlijk wel opgelost worden, want soms blijven ze toch op de bank liggen… Schoenen en laarzen bewaren Italianen in een eigen doos in de slaapkamer.

In dit artikel bespreken we welke strategieën er zijn om open of dichte kasten te integreren in de entree of de woonkamer zonder dat ze als aparte elementen worden ervaren.

Idee 1: Verberg alles!

Probeer je voor te stellen hoe het is geen puinhoop meer in de hal te hebben. Leuk, tòch?!

De bedoeling is een ruimte te creëren voor een kast. Dat kan een kast zijn die op maat is gemaakt, maar ook een prefab kast, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Voor een (kleding)kast heb je minimaal 45 cm, liever 60 cm diepte nodig.

Een niche of de ruimte tussen een wand en een kolom is een goede plek voor een kast. Een mooie “container” zou voor elke situatie een oplossing kunnen zijn, omdat die niet alleen functioneel is, maar ook de entree een chique en elegante uitstraling geeft.

De volgende foto’s laten een paar voorbeelden zien.

Idee 2: De verborgen deur!

Met de entree bij de woonkamer is het niet mooi een kast, of iets wat op een kast lijkt, naast de zithoek met banken te hebben staan…

In dat geval zou, waar mogelijk, een container-ruimte gecreëerd moeten worden waarvan deuren niet opvallen. Verborgen deuren dus!

Spiegels bijvoorbeeld kunnen een ruimte vergroten en tegelijkertijd decoratieve elementen zijn die hun functie vervullen zonder dat opvalt dat ze eigenlijk deuren zijn.

Tegenwoordig zijn er ook schuifdeuren of panelen leverbaar die beschilderd kunnen worden in dezelfde nuance als de wanden, of bekleed kunnen worden met allerlei soorten behang.

En als je toch hout wilt? Er zijn verschillende manieren om een kast te ontwerpen met een houten profiel, dat gevarieerd kan worden met glas of spiegels.

Een heel strakke kast in de gang of op de overloop kan ook aangebracht worden als een extra wand met een diepte van tenminste 45 cm; tegen de oorspronkelijke wand wordt dan een kast op maat gerealiseerd. Op deze manier heb je het gevoel dat je langs een wand loopt, maar in werkelijkheid heb je een hoge kast tot aan het plafond, die  door een bepaald materiaal of door de gekozen verf net als op de foto gecamoufleerd kan worden…

Idee 3: Het wow effect!

Maar als er een kast is, waarom moet ik die dan verbergen?”

Het is een veelgestelde vraag. En inderdaad, het is alleszins de moeite waard de kast te laten opvallen door er iets moois van te maken.

Daarom geef ik een paar voorbeelden van een stijlvolle kast.

Wat belangrijk is, is dat de (kleding)kast tot aan het plafond doorloopt. Waarschijnlijk is het het beste de kast op maat te laten ontwerpen. Er zijn veel bedrijven in Nederland die mooie kasten maken in elke hoogte en naar ieders behoefte.

Idee 4: Meer dan kledingkast!

Ik heb voor mijn cliënten veel ideeën ontwikkeld om een entree elegant, strak en opgeruimd te krijgen. Een kolom kan een element zijn om iets bijzonders van te maken zodat die een functie krijgt als opbergkast, waarin jassen, tassen, rugzakken of wat dan ook bewaard kunnen worden.

Soms kunnen deze kasten als ze open zijn, de functie van boekenkast of decoratief object in de gang vervullen.

Wil je iets bijzonders voor je woning ontworpen hebben, neem gerust contact met mij op!

Maria Elena Fauci

Ik ben architect + interior designer, gespecialiseerd in villa’s, interieurs en renovaties.

Elegantie, functionaliteit, het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen zijn de kernmerken van mijn projecten. Ik heb geen vaste stijl en die wil ik ook niet hebben. Elke ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die iets unieks vertellen over mijn cliënten.

Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning, hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.

maria-elena

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.