Een Italiaanse architect in Nederland

Een Italiaanse architect in Nederland: is dat een optie?

Waarom zou je in Nederland kiezen voor een Italiaanse architect? Een architect die met een Italiaans accent spreekt en op Italiaanse wijze ontwerpt? Kan dat? Heeft dat zin?

“Natuurlijk” zou ik zeggen. Dat zeg ik niet omdat ik een Italiaanse architect ben, maar omdat ik denk dat er veel redenen zijn waarom een Italiaanse architect in Nederland een meerwaarde te bieden heeft en dus ook in De Ronde Venen.

Elegantie en passie

In Italië heb ik architectuur gestudeerd, ik heb me er gespecialiseerd en ik heb er gewerkt en ook omdat ik er geboren ben, weet ik wat het voor een Italiaan betekent een chic en stijlvol huis te bewonen. Chic en stijlvol is niet alleen een manier van zich kleden en zich aan de wereld presenteren, het is een manier van leven die zichtbaar is in hun huizen en hun werkruimtes.

Elegant gedrag is voor een Italiaan een vorm van zelfrespect en van respect voor de ander, en tegelijk is het een vorm van ijdelheid die iedere Italiaan met de paplepel krijgt ingegeven.

Woningen van Italianen weerspiegelen, net zoals hun bedrijfspanden, hun leven en hun passies. Italianen laten met hun huizen aan vrienden en familie zien wie ze zijn en wat ze in de maatschappij bereikt hebben.

Elk huis en elk interieur vertelt een apart verhaal en bezit een eigen identiteit. In Italië willen de mensen goed voor de dag komen, ze willen zich onderscheiden, opgemerkt worden en dat laten ze zien op de plaatsen waar ze wonen en werken.

Je hoeft geen Italiaan te zijn om van de Italiaanse levensstijl en cultuur te houden. De gedachte dat een huis de spiegel van iemands persoonlijkheid is, kan voor veel meer mensen gelden.

Ik ken genoeg Nederlanders die regelmatig hun vakantie in Italië doorbrengen, die Italiaans spreken, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de kunst, en die, last but not least, naar Milaan gaan om kleren kopen. Modieuze kleren die alleen in Italië gevonden kunnen worden en dus moet je naar Milaan als je je trendy wilt kleden.

De Italiaanse stijl

Als je iets authentieks wilt en iets dat echt nieuw en anders is, dan is dat een van de redenen om in Nederland te kiezen voor een Italiaanse architect. Wie kan je dromen beter waarmaken dan een Italiaanse architect, wie kan je huis of bedrijfspand beter in een perfecte Italiaanse stijl ontwerpen?

Wat houdt die “Italiaanse stijl” eigenlijk in?

Simpel gesteld: Italiaanse (interieur)architectuur is hedendaags, innovatief en warm. Soms kleurrijk, vaak met bijzondere combinaties van materialen die karakter en expressiviteit aan de ruimtes geven.

Ontwerpen met een Italiaans accent betekent ook durf. Want Italiaanse architectuur en interieurs zijn nooit “verlegen”, ze laten zich bewonderen zoals een Italiaan met zichzelf en zijn kleding loopt te pronken.

De Italiaanse stijl is ook elegant; dat betekent niet per se dat het duur, maar wel dat het ongewoon is. Dus geen laminaat “omdat mijn buren dat ook hebben”

De Italiaanse aanpak werkt precies omgekeerd en geeft zo de werkelijkheid eerlijker weer: je bent anders dan je buren en dat blijkt ook uit je huis. Daarom dus geen laminaat. Een huis moet exclusief zijn, want het representeert jouw wereld en het moet aan jouw eisen en verlangens beantwoorden.

Elke dag genieten…

Met een huis op maat kun je elke dag verrast worden door nieuwe sensaties. Ik spreek hier uit eigen ervaring. Nog elke dag word ik verrast door mijn eigen huis. Mijn huis is de weerspiegeling van mijn persoonlijkheid en de uitdrukking van wie en wat ik ben en wil zijn. Mijn huis past mij als mijn favoriete jurk en laat mij zien als mens en als professional.

Het is dus niet gek dat je je elke dag weer prettig beweegt in je keuken waar alles zo praktisch was ontworpen. De aanrechtbladen zijn breed genoeg om er alle schotels, pannen en snijplanken op neer te kunnen leggen. Terwijl je aan het aanrecht staat te werken, kun je makkelijk een blik op je iPad werpen voor een nieuw recept of samen met je kind zijn huiswerk nakijken. In die ruimte heb je alles bij de hand en alles werkt zoals het moet. Een verblijf in de keuken wordt dan al even prettig als in welke andere kamer ook.

…en verrast worden

In een huis Italiaanse stijl kun je verrast worden door de manier waarop het daglicht binnenvalt en  bepaalde delen van je huis, een mooi voorwerp of schilderij accentueert. Je kan betoverd worden door de schaduwen die in de loop van de dag steeds wisselende vormen op de wanden aannemen.

Je kan verrast worden door de functionaliteit van je woning, zoals de strategische plaatsen waar opbergruimtes zijn gecreëerd. Je kan verrast worden door de verfijning en afmetingen van de inbouwkasten, de open haard, het trappenhuis en door de zorgvuldig gekozen materialen die zo aangenaam aanvoelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het exterieur

Het vak van architect houdt meer in dan kennis van alle technische aspecten. Een architect moet ook op creatieve wijze de compositieregels kunnen toepassen. Karakteristiek voor de Italiaanse architectuur is dat zij rekening houdt met de omgeving.

De locatie speelt een belangrijke rol bij het concept van elk nieuw project. Zij roept emoties op en bepaalt mede de uitkomst van het project. Het gevolg is dat een nieuw ontworpen woning of bedrijfspand nooit los gezien kan worden van de directe omgeving. Het gebouw is een geïntegreerd onderdeel geworden van het gebied waarin het staat.

Buiten een stedelijke omgeving valt op hoezeer de Italiaanse aanpak staat voor spelen met het landschap, met licht en met verschillen tussen materialen. Ruimte, licht en emoties zijn de stenen  waarmee de architectuur wordt opgetrokken.

Een gebouw wordt aan de buitenkant mede bepaald door de bestaande architectuur en de toegepaste materialen en maakt zo onderdeel uit van de cultuur van de streek

Het interieur

Binnenshuis evenwel worden de functionaliteit, het comfort en de vormgeving bepaald door de wensen van de bewoners. Voor hen wordt een warm en uniek ontwerp in een absoluut Italiaanse stijl geconcipieerd.

Een opvallende eigenschap van de Italiaanse (binnenhuis)architectuur is dat zij werkt met contrasten, met diversiteit. Als alle elementen in een ruimte bij elkaar passen of op elkaar aansluiten, dreigt het gevaar dat het eindresultaat saai is. Eentonigheid is dan troef en de Italiaanse architect zal proberen dat te voorkomen. Hoe doet hij dat?

De rol van de architect

Een gebouw vereist de expertise, de kennis, de ervaring van een architect. Alles wordt gepland en bestudeerd, gerationaliseerd, regelmatig doorgenomen, aangepast en net zo lang veranderd totdat het eindresultaat klopt met het ontwerp van de architect. Bij een architectuurproject is niks toevallig: elk raam, elke muur, elk vloerniveau, de verlichting, de hoogte van de plafonds, elk interieurelement is in het concept opgenomen en wordt daarna volgens dat concept gerealiseerd tot in de kleinste details. Elke beslissing is in het bestek vastgelegd en staat daar om een specifieke reden, vanwege een technische regel of een esthetische keuze. De keuzes worden altijd aan de opdrachtgevers voorgelegd, door hen overwogen en vervolgens in goed overleg bepaald.

Goedkoop is duurkoop

De begeleiding van de opdrachtgevers door een expert is essentieel om alle fases van de bouw soepel te laten verlopen. Bovendien helpt het extra kosten voor het herstel van mogelijke schade te vermijden. Een Italiaanse architect is namelijk verantwoordelijk voor alles wat er op een bouwplaats misgaat. Daarom is hij tijdens elke fase van de bouw met grote regelmaat op de locatie aanwezig om het werk te controleren en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Als Italiaanse architect doe ik dat ook, hoewel in Nederland de aannemersbedrijven officieel verantwoordelijk zijn. Er zijn veel mensen in Nederland die liever geen architect inhuren. Ze denken dat architecten niet nodig zijn of dat ze duur zijn. Aanbouw of verbouwing doen ze zelf, uit de losse pols. Uiteindelijk blijkt dat ze meer uitgegeven hebben dan ze vooraf gedacht hadden en dat het eindresultaat niet is geworden wat ze zich voorgesteld hadden. Zonde van de tijd, maar vooral zonde van het geld.

Durf te wonen!

Wij willen dat allemaal niet op die manier. Wij willen een plek waar we ons thuis voelen. Een huis waarin we het naar onze zin hebben. Een ruimte die wij mooi vinden omdat ze de vervulling zijn van onze passies en onze dromen. Een Italiaanse architect is een tolk. Hij vertaalt je wensen tot een eenvoudig en tegelijk luxueus concept, zo eenvoudig en luxueus als Italiaans design kan zijn. De Mediterrane architectuur is eclectisch, warm, boeiend en theatraal. Ze reflecteert het temperament en de emoties van hen die daar leven..

Heb je passie voor “il buon gusto” (goede smaak), voor Italiaanse elegantie, voor stijl en design en je wilt iets bijzonders voor jezelf, bel dan gerust voor een vrijblijvend afspraak. Ontwerpen met een Italiaans accent. Ik doe het. Ik durf het. Durf jij ook?

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.