Het inrichten van een rechthoekige woonkamer in 5 stappen

Ben je al bezig met het inrichten van je rechthoekige woonkamer?

De kamer moet een elegante uitstraling hebben en monotoon mag die niet zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar? Heb je een idee waar je mee moet beginnen?

Als je niet weet hoe je de mogelijkheden van een rechthoekige of vierkante ruimte zou kunnen benutten, dan zouden mijn adviezen wel eens interessant voor je kunnen zijn.

Voorbehoud

het aantal deuren en ramen, en hun plaats beperken de mogelijkheden een ruimte in te richten. Doorgaans heeft een woonkamer (in Nederland) een deur naar de gang in de korte muur van de ruimte. De tegenoverliggende muur heeft ramen, balkon- of tuindeuren. Als je een luchtige en lichte woonkamer wilt hebben van waaruit je van je tuin kunt genieten, dan is dat zeker een goede oplossing. In de andere hoek, nabij de gang, is de plaats van de open keuken.

Laten we nu enkele voorbeelden bekijken met oplossingen die je misschien wel aanspreken met het oog op de situatie in je eigen huis…

HOE KUN JE EEN RECHTHOEKIGE WOONKAMER INRICHTEN?

Soms zijn woonkamers heel lang. Ze hebben voldoende ruimte voor een eettafel vlakbij de keuken en voor een zithoek bij de ramen. Misschien vraag je je af hoe je harmonie kunt creëren tussen die twee gebieden en tegelijkertijd hun functie herkenbaar houden. Ik wil je graag helpen die vraag te beantwoorden.

Stap 1: De lange wand van de woonkamer

Voor de lange blinde muur kun je de televisie en/of de open haard plaatsen, of anders voorwerpen die als “eyecatcher” kunnen dienen. Dan wordt de aandacht van het oog op deze muur gevestigd en wordt het oog niet afgeleid in andere richtingen.

Afhankelijk van de afmetingen van de woonkamer kun je twee of meer aandachtspunten creëren: een grote open haard, een royaal raam met een panoramisch uitzicht, een groot tv-scherm of een imposant schilderij tegen de wand, een belangrijk designstuk of een piano voor de muur.

Stap 2: zet niet alles tegen de muur

Je hoeft niet alle wanden te gebruiken voor het plaatsen van je meubels zolang alles maar uitgebalanceerd is. Als de ruimte in huis het toelaat, kun je ermee spelen door een bank midden in de woonkamer te zetten, of anders door daar een doorzichtige room-divider te plaatsen.

Meubels die in een lange, krappe woonkamer tegen een muur aan staan, accentueren de lengte van deze ruimte. Plaats je de banken daarentegen los van de wand, dan creëer je daarmee een gezellige sfeer zonder dat er een lege ruimte in het midden van de woonkamer is.

Stap 3: houd rekening met looproutes

Voor een architect vormen de looproutes het uitgangspunt. De architect creëert een parcours dat altijd lineair is. Dus geen slalom tussen meubels door, geen rondjes om tafels. Maar dat betekent niet dat een looproute per se de kortste zou moeten zijn. Ze hoeft niet rechtlijnig te zijn als ze het maar niet te ingewikkeld maakt om alle ruimtes te kunnen gebruiken.

Wanneer je een bank in het midden van de woonkamer plaatst, zorg je voor een kleine zone met een duidelijke looproute achter de zithoek langs. Die looproute voorkomt dat wie tv zit te kijken daarbij gestoord wordt.

De hoofdroutes vereisen een breedte van minimaal 90 cm. De afstand tussen twee meubels zou tenminste 75 cm moeten zijn, tussen een salontafel en de bank 45 cm terwijl 30 cm volstaat tussen een laag tafeltje en een fauteuil.

Stap 4: deel de ruimte visueel in

Als de woonkamer buitengewoon lang is, kun je de ruimte in twee aparte zones verdelen. Meubels kunnen een belangrijke rol vervullen om de twee gebieden te definiëren. Je kunt bijvoorbeeld twee zitjes creëren om gezellig te praten, of een zithoek en een kantoorhoekje, of een eet-  en een zithoek, kortom, er zijn allerlei opties om de lengte van een ruimte te benutten.

Afgezien van meubels kun je ook tapijten en/of verlaagde plafonds gebruiken om de zones te markeren. Als twee ruimtes verschillend gebruikt worden, moeten ze duidelijk van elkaar gescheiden zijn.

Stap 5: breng kleuraccenten aan

Zachte en neutrale tinten geven rust en worden daarom veel toegepast. Bij een wit plafond met witte muren kun je ook andere kleuren gebruiken die de verschillende elementen in de kamer verbinden en zo de ruimte in de perceptie vergroten.

Voor de living geldt dat je er beter weinig decoratieve elementen kunt hebben, maar wel in groot formaat.

Kies gerust een of twee grote schilderijen om de monotonie van een lange muur te doorbreken in plaats van een aantal kleine foto’s of prenten die een onrustig en chaotisch effect creëren. Hang een grote spiegel op aan een korte muur om de ruimte in de visuele perceptie uit te breiden. Definieer en scheidt de functie van de verschillende zones door tapijt te leggen onder elke meubelopstelling.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.