Aan het woord: Maria Elena

Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

Maria Elena: Mijn naam is Maria Elena Fauci en ik ben architect en interieurdesigner. Ik ben Italiaanse en woon sinds 15 jaar in Nederland omdat mijn liefde een Nederlander is. In 2016 heb ik mijn bedrijf in Vinkeveen opgericht: MEF architect, ontwerpen met een Italiaans accent.

In mijn architectuurstudio werk ik met veel plezier aan allerlei projecten zoals villa’s, woningen, renovaties en veel interieur projecten voor woningen, maar ook bedrijven, winkels en horeca. Ik richt mij op de mensen die wat anders willen, strak en moderne projecten waar zij mee  geïdentificeerd kunnen worden, en waar ook Italiaans design en stijl aanwezig mag zijn.

Dus de Nederlandse uitdrukking “Doen maar gewoon…” is bij mij niet van toepassing.

Wat is het geheim van het succes van jouw onderneming?

Maria Elena: Het geheim van mijn succes zit vooral in mijn spontaniteit, flexibiliteit en de passie die ik heb voor wat ik doe. Voor mij is mijn werk een soort missie… Ik ben misschien geen echte zakenvrouw omdat ik altijd erg betrokken ben bij mijn opdrachten, en deze betrokkenheid gaat vrij ver. Ik ben veel aanwezig tijdens de uitvoering van mijn ontwerpen en hecht erg aan details. Dat is zeker mijn toegevoegde waarde en waarschijnlijk de reden dat veel van mijn klanten via mond tot mond bij mij komen.

Heb je a.g.v. corona je bedrijfsvoering veranderd? Zet je deze veranderingen door?

Maria Elena: De corona periode is heel confronterend voor mij geweest. Een aantal werken in Nederland werden afgeblazen vanwege de onzekerheid die er in de beginperiode was en tegelijkertijd kreeg ik een aantal opdrachten uit Italië. Voordat Corona ons leven behoorlijk op z’n kop zette, kon ik me niet voorstellen renovatieprojecten op afstand te kunnen begeleiden. Dankzij technologieën als Whatsapp en Zoom, bleek dit echter heel goed te doen. Dus ik heb, voor voormalige cliënten van mij, mooie opdrachten kunnen uitvoeren en dat ging op deze manier vrij goed. Vandaar dat ik nu bezig ben met projecten, niet alleen in Nederland, maar ook in Zwitserland en Italië. In feite ben ik door de corona een klein beetje internationaal geworden… Natuurlijk omdat mijn cliënten toch mij willen hebben als architect, desondanks de afstand, ben ik ontzettend heel blij van.

Zijn er voor jou persoonlijk zaken veranderd de afgelopen tijd?

Maria Elena: In januari 2020 is mijn vader overleden, dus aan het begin van de coronapandemie. Dit was voor mij erg verdrietig, mijn vader was mijn voorbeeld en hij was ook architect, ik heb veel met hem samengewerkt.  De periode daarna was erg zwaar. Er was het verlies van mijn vader en alle praktische zaken die daarna  geregeld moesten worden, maar gelijktijdig kwamen ook de coronabeperkingen…

… Dus overdag het thuisonderwijs en huiswerk met mijn zoontje en dan s’avonds en in het weekend mijn eigen werk. Ook heb ik mijn moeder en zus sinds het overlijden van mijn vader niet meer gezien. Ik kijk er erg naar uit om deze zomer eindelijk weer naar Italië te gaan om mijn familie te zien. Verder heb ik de afgelopen periode veel cursussen en bootcamps gevolgd over interieurs om op de hoogte te blijven van nieuwe materialen en trends aangezien er geen beurzen en tentoonstellingen waren.

Hoe zie je jouw zakelijke toekomst? Welke kansen wil je grijpen?

Maria Elena: Ik ben selectiever geworden: Ik ga niet meer concurreren met collega’s door middel van een prijsopgave voor een ontwerp. Ik ben en bied meer dan alleen een bedrag op een stuk papier. Tot op zekere hoogte kun je voor het maken van een ontwerp wel een prijsopgave maken en ik ben ook gewend om te werken binnen een bepaald budget, echter het moet wel zo zijn dat de mensen wel met jou willen werken en niet met een ander. Dus, als ik nu van te voren weet dat potentiële cliënten aan meerdere (interieurs)architecten een prijsopgave hebben gevraagd, doe ik niet mee. Verder is het internationaal uitvoeren van projecten erg interessant, dit is een kans die Corona mij heeft geboden en ik zou wel door willen gaan in deze richting.

Veel mensen zijn ineens heel anders naar hun huis gaan kijken, kantoor aan huis maar ook lekker naar buiten kunnen. Heb je dit gemerkt aan je werk?

Maria Elena: Dat heb ik zeker gemerkt. De ruimtes in een woning moeten op een meer flexibele manier ontworpen worden zodat deze aangepast kunnen worden aan de nieuwe manier van leven in deze tijd. Bijvoorbeeld de keuken, dit is niet langer alleen maar de plek waar het eten wordt bereid, maar je ontvangt daar mensen, je kinderen doen er hun huiswerk en het wordt gebruikt als kantoor. Je moet dus aan functionele oplossingen denken, om ruimtes op verschillende manieren te kunnen gebruiken.

Verder zijn er veel zolders en schuren omgebouwd tot kantoor. Veel mensen vinden het toch prettig om thuis te werken en zullen dit na de coronaperiode ook (deels) blijven doen, maar zij willen hier wel een comfortabele plek voor hebben. Deze ontwikkeling zal ook gevolgen hebben voor de grote kantoorgebouwen zoals wij die nu kennen. De inrichting van de werkruimtes zullen een meer huiselijke sfeer gaan krijgen, zodat de mensen zich hier meer thuis zullen voelen, want we hebben gezien dat het anders kan. Ook zal een deel van de kantoorruimte overbodig worden en hier liggen kansen voor transformeren van deze kantoren tot woonruimte, wat ook een bijdrage kan leveren aan het woningtekort in Nederland.