Hoe kan je een terras inrichten? Hierbij 8 tips voor elke behoefte

Een terras inrichten is niet zo eenvoudig als je misschien denkt…

De lastigste stap is het inrichten van de ruimte naar je behoefte, rekening houdend met de vorm van het terras. Soms heb je te maken met grote, onregelmatige gevormde terrassen. Soms echter zijn de afmetingen minder groot en zijn we geneigd die kleinere ruimte optimaal te benutten: een klein balkon, bijvoorbeeld, en dat dan toch bruikbaar en gezellig maken.

In dit artikel passeren enkele ontwerpideeën de revue die je zouden kunnen inspireren van je eigen kleine hoekje een paradijsje te maken zonder het te vol te proppen…

Hoe maak je het terras mooier en gezelliger?

Wil je je terras mooier en gezelliger maken, dan is het van essentieel belang continuïteit te creëren tussen de binnen- en buitenruimte.

Het zou mooi zijn als er een harmonie van kleuren en materialen wordt bereikt. Voor een goede terrasinrichting moet je over de organisatie van de verschillende zones nadenken, de stijl van het meubilair kiezen en het terras verrijken met planten. Uiteraard hangen veel keuzes af van het beschikbare budget: buitenmeubelen kunnen heel duur zijn.

Een ander belangrijk element bij de inrichting van een buitenruimte is de verlichting: de verlichtingspunten moeten zo worden gekozen dat landschappelijke effecten worden gecreëerd die de planten en bepaalde functionele zones doen opvallen.

Een mooie oplossing voor grote terrassen zijn Bio-klimatologische pergola’s die een gedeeltelijke bedekking van het oppervlak mogelijk maken, vooral boven een eet- of loungezone. Bio-klimatologische pergola’s zijn veelzijdig omdat ze flexibel zijn, open of gesloten naargelang van de klimatologische situatie en ze dragen bij aan het creëren van een buitenomgeving die visueel verbonden is met de binnenruimte.

Een symmetrische inrichting zal je een gevoel van harmonie geven wanneer je naar buiten kijkt.

Vergeet het interieur niet. Wanneer ik een interieur ontwerp van een stads- of landhuis waar buitenruimten beschikbaar zijn, werk ik altijd aan het beeld dat men van binnenuit heeft. En omdat stadswoningen vaak een indrukwekkend uitzicht hebben, geef ik de voorkeur aan een eenvoudige indeling en een kleurenpalet dat niet meer dan drie tinten omvat. Het oog wordt dan niet afgeleid en het is optimaal in staat het panoramische landschap op de achtergrond te bewonderen.

Als je een groot terras hebt…

Als je een groot terras hebt, kun je je eigen stukje paradijs maken. Probleem is echter dat naarmate de beschikbare opties toenemen, ook de kans toeneemt dat de verkeerde beslissingen worden genomen en het budget wordt overschreden!

Het ontwerp speelt dus een cruciale rol in verhouding tot de omvang. Voordat je het meubilair gaat kiezen, moet je rekening houden met de ligging van het terras om te weten hoe het zonlicht tijdens de verschillende uren van de dag op het terras valt.

Je kunt overwegen of je een zonnescherm of parasols wil plaatsen, of liever een pergola-afdekking, zodat je overdag altijd een schaduwrijke plek hebt en ’s avonds beschutting tegen de vochtige lucht.

In de stad kunnen de zomerse temperaturen tegenwoordig ondraaglijker dan ooit worden. Het spreekt vanzelf dat het meubilair bescherming moet bieden tegen de zon en de hitte, vooral als het terras op het zuiden is gericht.

Vergeet niet stopcontacten aan te brengen en, waar mogelijk, kranen om planten water te geven en om je terras snel schoon te kunnen maken.

Als je een penthouse hebt…

Wil je je buitenruimte gebruiken voor gezellige diners, familie aangelegenheden, ontspanning of feestjes met vrienden? Het is beter niet de totale ruimte te bestemmen als ruimte voor een bepaalde gebruiksmogelijkheid. Ongeacht het beoogde gebruik zijn er in ieder geval enkele fundamentele elementen waar je rekening mee moet houden:

** Terras met planten inrichten

Er zijn veel stijlen die je voor de inrichting van je terras kunt toepassen. Bijvoorbeeld een nuchtere Scandinavische stijl met loungeruimtes. Of je houdt van de mediterrane stijl met terracotta potten en geraniums, of je kiest voor aromatische planten in een meer Zen-stijl met witte kiezels, passend bij de moderne groene stijl met grote bladplanten.

Welke sfeer je ook verkiest, vergeet niet dat het terras een verlengstuk van je huis is, en dat je dus het best dezelfde stijl kunt volgen als van het interieur.

In Sicilië hebben we een voorkeur voor antieke terracotta potten en olijfbomen of groenblijvende planten die in alle seizoenen eenzelfde aanblik behouden. Inrichten met planten is prima, maar het vergt veel zorg en onderhoud… dus denk daar goed over na!

** Terrasverlichting

Lichtbronnen moeten worden ontworpen en geplaatst naar gelang de verschillende behoeftes en mogen nooit te indringend of te fel zijn. Een goede oplossing is algemene verlichting (wandlampen of tuinlampen) te combineren met een meer gerichte verlichting om de mooiste delen van het terras te accentueren.

Denk ook aan decorverlichting (met spots onder de planten of LED’s onder de plantenbakken om een lichteffect te geven aan het volume), die dient om een zachtere sfeer te creëren.

Bij de inrichting van het terras van een penthouse is een comfortabele sofa of chaise longue om op te relaxen een must. Een pergola is onmisbaar voor de eethoek.

Als je een klein terras hebt…

Als je terras eerder een klein balkon is, dan valt er ook best nog wat in te richten.

Hier zijn enkele suggesties voor het maken van je eigen design hoekje:

  1. Een salontafel toevoegen

Alles wat je nodig hebt om op je balkon van je cappuccino te genieten, is een koffietafel en een stoel.

  1. Een paar planten kan nooit kwaad

Vul je balkon met weelderige plantenbakken. Voeg wat kruiden of bloemen toe om je balkon ook lekker te laten ruiken. Als er geen of erg weinig ruimte is: gebruik plantenbakken die aan de muur of de balkonrand kunnen worden gehangen.

  1. Gebruik warme materialen

Door het gebruik van hout of meubelstoffen kan je je balkon een huiselijk tintje geven. Een houten ligstoel of fauteuil voor buiten zijn erg aangenaam als je een beetje rust wil hebben.

Bij moderne ontwerpen is er geen sprake van overdadig meubilair; het gaat meer om minimalisme, functionaliteit en strakke lijnen. Wat het kleurenpalet betreft, gebruiken ontwerpers koele, gedempte kleuren, b.v. het contrast van wit en grijs, met de warmte van hout.

  1. Vind je de vloer niet mooi?

Bedek het met buitentapijt. Dat is er in alle soorten en maten.

Maria Elena Fauci van MEF architect

Ik ben architect + interior designer, gespecialiseerd in villa’s, interieurs en renovaties.

Elegantie, functionaliteit, het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen zijn de kernmerken van mijn projecten. Ik heb geen vaste stijl en die wil ik ook niet hebben. Elk ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die iets unieks vertellen over mijn cliënten.

Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning, hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.