Japandi stijl

Japanse en Scandinavische stijlen, samen in perfecte harmonie

In de wereld van interieurdesign en decoratie is er een stijl opgedoken die zowel rust als eigentijdse elegantie belichaamt: de Japandi stijl. Deze fusie van Japanse en Scandinavische ontwerp elementen heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en blijft een geliefde keuze voor diegenen die een evenwichtige, minimalistische en uitnodigende sfeer in hun huizen willen creëren.

Duik mee in de betoverende wereld van Japandi en ontdek de materialen, sfeer en symboliek achter deze stijl.

Wat is Japandi?

Japandi is een ontwerpstijl die voortkomt uit de fusie van de Japanse en Scandinavische esthetiek. Japanse invloeden brengen een gevoel van minimalisme, eenvoud en functionaliteit, terwijl Scandinavische elementen warmte, gezelligheid en natuurlijke materialen toevoegen. Het resultaat is een stijlvolle, evenwichtige en tijdloze inrichting die de nadruk legt op de essentie van rust en harmonie.

Materialen in de Japandi stijl

 • Hout: Hout staat centraal in de Japandi stijl. Het wordt gebruikt voor meubels, vloeren en decoratieve elementen. Het hout in Japandi-interieurs is vaak licht van kleur en onbehandeld, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van de ruimte.
 • Natuurlijke stoffen: Textiel speelt een belangrijke rol in het creëren van een gezellige sfeer in Japandi-interieurs. Kies voor natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen voor gordijnen, kussens en bekleding. Zachte, aardse kleuren zoals beige, grijs en wit voegen een rustgevende sfeer toe.
 • Keramiek en aardewerk: Handgemaakte keramiek en aardewerk kunnen in Japandi-stijl worden gebruikt voor decoratieve items en serviesgoed. Deze voegen een vleugje ambachtelijkheid en authenticiteit toe aan de ruimte.
 • Metaalaccenten: Subtiele metalen accenten in matzwart, brons of koper kunnen worden gebruikt voor verlichting, kastknoppen en andere kleine details om wat contrast en eigentijdse flair toe te voegen.
 • Riet en bamboe: Natuurlijke vezels zoals riet en bamboe worden vaak geïntegreerd in Japandi-stijl, vooral voor stoelen, lampenkappen en manden.

Hier op links en bed van het Italiaanse merk Maxalto

De Mood van Japandi

De mood die Japandi oproept, is er een van rust, eenvoud en minimalisme. Hier zijn enkele sleutelelementen die de mood van Japandi definiëren:

 1. Minimalisme: Japandi omarmt een minimalistische benadering van inrichting. Minder is meer.
 2. Neutraliteit: Een neutraal kleurenpalet met zachte, aardse tinten zoals wit, beige, grijstinten en lichte houttinten creëren een rustige en evenwichtige sfeer.
 3. Functionaliteit: Meubels en decoratieve elementen in Japandi-stijl zijn vaak ontworpen met functionaliteit in gedachten. Ze moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch.
 4. Natuurlijke elementen: De aanwezigheid van natuurlijke materialen en elementen, zoals hout, stenen en planten, brengt een gevoel van verbondenheid met de natuur en voegt warmte toe aan de ruimte.
 5. Symmetrie en balans: De Japandi-stijl legt de nadruk op symmetrie en evenwicht in de ruimte, wat bijdraagt aan de rustgevende uitstraling. In een wereld waarin we vaak worden overweldigd door prikkels en informatie, biedt de Japandi-stijl een welkome ontsnapping. Het is een stijl die rust en sereniteit bevordert, en tegelijkertijd elegantie en moderniteit uitstraalt. Of je nu een hele kamer inricht in Japandi-stijl of gewoon enkele elementen toevoegt, je zult genieten van de harmonie en het evenwicht die deze stijl met zich meebrengt.

Hoe creëer je de perfecte Japandi-stijl in jouw appartement?

Hier zijn enkele stappen om een Japandi-look in je appartement te bereiken:

Minimalistisch meubilair en decoraties kiezen:

 • Selecteer meubels met eenvoudige, strakke lijnen en vermijd overdreven versierde stukken.
 • Kies voor meubels met lichte houttinten, zoals licht eiken of walnoot.
 • Beperk het aantal decoratieve items.

Neutraal kleurenpalet:

Gebruik een neutraal kleurenpalet van wit, beige, grijstinten en lichte houttinten voor muren, vloeren en meubels.

Integreer zachte, aardse kleuren voor textiel en decoratieve items, zoals kussens, gordijnen en tapijten.

En nog…

Planten en groen:

Voeg planten toe aan je appartement. Zowel Japanse als Scandinavische ontwerpen benadrukken het belang van groen in binnenruimtes.

Kies voor lage-onderhoudsplanten zoals bonsai, varens of sansevieria om het onderhoud eenvoudig te houden.

Functionele opslagoplossingen:

Kies voor meubels die zowel esthetisch als functioneel zijn, zoals bedden met ingebouwde opbergruimte en multifunctionele kasten.

Verlichting met zachte tinten: Gebruik zachte, warme verlichting om een gezellige sfeer te creëren.

Tatami-matten en lage meubels (optioneel):

Als je je appartement wilt voorzien van een nog meer Japanse uitstraling, overweeg dan het gebruik van tatami-matten en lage tafels en stoelen voor een traditionelere touch. Kunst met een Japans of Scandinavisch thema:

Hang kunstwerken op die geïnspireerd zijn op de Japanse en Scandinavische cultuur om de stijl te versterken.

Het creëren van een Japandi-stijl in je appartement draait om evenwicht, minimalisme en het omarmen van de schoonheid van eenvoud. Het is belangrijk om ruimte te geven voor ademhaling en te streven naar een harmonieus geheel waarin rust en sereniteit centraal staan.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.