Kleuren voor de wanden

Kleuren voor de wanden: Tips en Trucs om fouten te voorkomen

Kleuren toepassen is GEEN MAKKIE en als je denkt dat alles opgelost wordt door grijs, of zwart en wit te gebruiken, dan is het beter dat je een binnenhuisarchitect inhuurt.

Nuances bepalen voor de verschillende kamers van je huis is een ingewikkeld proces omdat het gebruik van de juiste tinten ook afhankelijk is van andere factoren die in een interieur een rol spelen.

De keuze van een kleur is multidisciplinair. Wist je dat niet? Je moet bijvoorbeeld rekening houden met:

  • De stijl die je wilt hebben
  • Je smaak en je perceptie van tinten (niet iedereen vindt taupe mooi!)
  • Je oude meubels en met de nieuwe die je wilt aanschaffen
  • Het binnenvallende daglicht
  • De vorm van de wanden

Als je dus vraagt: Met welke kleur zal ik beginnen? Dan is mijn antwoord: Welk verhaal zou je met je interieur willen vertellen?

Slecht nieuws dat je niet verwachtte

Er bestaat geen kleur die op voorhand voor een bepaalde kamer geschikt is. Maar er zijn wel kleurcombinaties te bedenken die helpen een MOOD te definiëren.

Als cliënten of vrienden vragen welke kleur ze een bepaalde wand zullen geven, zal een (binnenhuis)architect niet zomaar een kleur aanbevelen. Een advies voor bepaalde tinten wordt gegeven in samenhang met het interieurproject en de kleuren worden altijd ter plekke uitgeprobeerd.

Kleur is een onmisbaar onderdeel van het ontwerp en zoals gezegd, het maakt deel uit van het pakket waarin daglicht, de vorm van de wanden, de meubels en de andere objecten een rol spelen. Welk van deze elementen moet opvallen…? Waar ligt mijn prioriteit?

Het is ook FOUT te denken dat GRIJS overal bij past.

Kleur is een belangrijk element om de ruimtes een persoonlijke toets te geven. Kleur bepaalt de stijl van je interieur.

Zoals hout het interieur “warmer” maakt, zo kan de kleur de ervaring van de ruimte veranderen.

Dit artikel zal je dus niet vertellen wat de perfecte tinten zijn voor de inrichting van je huis of van welke kleuren je nooit moe zult worden…

Wel zal ik methoden noemen die je kunnen helpen de juiste kleuren voor je interieur te vinden.

Nuances in combinatie met je meubels

Ik laat je enkele voorbeelden zien die duidelijk maken wat ik bedoel.

Op deze foto (linksonder) is het interieur hedendaags, met neutrale tinten waarin grijs domineert.

Van de houtlook vloertegels tot en met de meubels en accessoires is alles op elkaar afgestemd om tot dit resultaat te komen. Toen de vloer werd gekozen, wist de ontwerper al wat voor kleurdesign en effecten hij wilde creëren. In dit geval werd ervoor gekozen de vloer puur kleur te laten zijn. Halftinten en donkere nuances van grijs vormen hierbij een perfecte achtergrond waaruit lichtgrijze elementen kunnen oplichten.

Op de andere foto (hieronder op rechts) is het interieur modern en helder, maar hier is de aanpak van de ontwerper anders geweest.

De houten vloer heeft zijn oude uitstraling behouden (hij is niet alleen maar puur kleur). Hout is warm. De wanden zijn bewust wit gelaten om de warmte van de vloer en van de houten meubels tot haar recht te laten komen. Het materiaal en niet dus de kleur is hier het belangrijkste.

Hierbij gaat het niet over een andere stijl (het interieur is sowieso modern), maar over een andere strategie. Schilderijen op de wanden decoreren de ruimte zoals kleuren of boekenkasten dat ook doen. Het sterke punt van dit interieurconcept is dat de wanden een minimale impact hebben omdat de vloer, de meubels en de prenten op de muur moeten opvallen.

En nog…

Op de derde foto zien we een grijze wand in nieuwe klassieke stijl met daarbij witte meubels en houten vloer.

Wat gebeurt hier? Een grijs accent zorgt ervoor dat de Scandinavische uitstraling van het lichte hout van de living wordt doorbroken.

Ook in dit geval werd de kleur samenhangend met het interieur project gekozen. Het is dan ook niet toevallig dat de kussen op de bank en de verlichting een mooie contrast maken met de kleur van de wand.

Kortom, de keuze van een kleur wordt nooit zomaar gedaan, maar hoort bij het project en bij de sfeer die je wilt creëren.

Kleuren van de wanden tot de vloer aanpassen: begin met wit

Wit is een basiskleur maar ook de kleur waarmee je kunt beginnen.

Als je hebt bepaald wat voor vloer en welke stijl je in je huis wilt hebben, dan kan je aan de slag met de inrichting.

Stap voor stap kan je uitproberen of je alles wit wilt houden, of dat je zachte contrasten wilt creëren.

Let op: er zijn verschillende nuances wit die niet goed bij elkaar passen. Als je een huis in één kleur wilt hebben, raad ik je aan neutrale kleuren te gebruiken. Er bestaan bijvoorbeeld allerlei nuances van heel lichtgrijs die makkelijk aangepast kunnen worden aan een witte achtergrond.

Het effect is erg chic en geraffineerd… maar ook een beetje koud.

Als je echter een (lichte) houten vloer hebt liggen, dan krijgt je (bijna) totaal witte huis een wat warmere uitstraling. (Hieronder, Slaapkamer MEF architect project)

De regel van contrasten

Kleuren moeten in balans zijn. De helderheid van kleuren kan minder worden of nuances kunnen wegvallen als je een kleur combineert met een neutrale tint zoals zwart, wit of grijs.

Neutrale tinten helpen de kleur te verzachten en tegelijkertijd zorgen ze voor subtiele effecten.

Een goed interieur project bevat altijd een goede kleurbalans.

Het samengaan van warme met koude tinten leidt soms tot een heel interessant interieur waarin door dit scherpe contrast een bijzondere harmonie ontstaat.

Kleur is een machtig instrument waarmee je de beleving van de ruimte totaal kunt veranderen. De verschillende ruimtes worden daardoor dynamischer en indrukwekkender. (Trap MEF architect project)

Grijs bij soorten hout

Veel mensen houden van meubels van kersenhout en komen dan met vragen over kleuren die passen bij hun meubels.

Ik zou bij kersenhout een koud palet aanbevelen. Kersenhout is heel warm en heeft vaak een wat rode kleur. De strategie is dan die warmte iets te verzachten met een koele tint die van grijs tot blauw gaat, of toch wit of een koude nuance roze.

Dezelfde aanpak kan gevolgd worden voor eikenhout dat een wat gele kleur heeft. Koude tinten verzachten de gelige component.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.