LED Strips: Een gids voor soorten en gebruik

Wat voor LED Strips bestaan er, hoeveel verschillende soorten zijn er op de markt verkrijgbaar en hoe kunnen ze worden gebruikt voor de verlichting van een huis?

LED strips zijn flexibele printplaten met aan één kant LED’s (bekend als lichtgevende diodes). De strip is versterkt met dubbelzijdig plakband, waardoor hij voor een krachtige, kleurrijke en creatieve verlichting op vrijwel elk oppervlak kan worden bevestigd.

LED-strips zijn verkrijgbaar in rollen van verschillende lengte, van 1 tot 10 m. De strips zijn geschikt voor een breed scala aan installaties.

Ze worden doorgaans aangebracht in een aluminium profiel met een afdekking van polycarbonaat om de afzonderlijke LED’s aan het zicht te onttrekken en ze te beschermen tegen stof en vocht.

Ze maken interessante uitsnijdingen en lichteffecten mogelijk in luiken van gipsplaten, gordijnopeningen of binnenin meubilair.

De meest elegante toepassingen in het interieur

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan verborgen LED-strips. Ze kunnen goed worden gebruikt om sneden en onregelmatige lijnen te creëren in verschillende soorten plafond (bijvoorbeeld in gangen), maar ik prefereer een meer ingetogen gebruik.

Ik gebruik ze bijvoorbeeld vaak in perimeterplafonds waarin ze zijn weggewerkt, of in luiken (vides van gipsplaten), waarin de muur wordt verlicht zonder dat de lichtbron zichtbaar is. Ook breng ik ze aan boven de lijn van bovenkasten en soms in de badkamers, of verticaal op de wanden.

Heel interessant is het gebruik in meubels. Het inbouwen in planken of in vitrines en kasten zorgt voor een luxere en nettere uitstraling van de meubels, zoals deze van Nomaled, leverbaar in verschillende kleuren. In dit geval zorgt de timmerman voor de montage/inbouw en de elektricien voor de aansluiting.

Als u in een opgeleverde flat een LED-strip in de kasten wilt aanbrengen, zou u een lichtstrip van 5W 3000k (400lm per meter) kunnen monteren die is aangesloten op een infraroodsensor die wordt geactiveerd als de deur wordt geopend.

Dimmen en kleur

Houd er rekening mee dat een LED Strip een transformator nodig heeft om de elektriciteit van 220V naar 12V te brengen. Plaats de transformator in een makkelijk bereikbare, goed geventileerde ruimte om oververhitting te voorkomen en eenvoudig onderhoud mogelijk te maken. Het spreekt vanzelf dat de op de strip aangegeven polariteiten gerespecteerd worden.

Het is raadzaam te voorzien in een mogelijkheid de LED te dimmen. Vooral als de strips in de buurt van de TV of in kamers worden geplaatst, is het goed de mogelijkheid te hebben ze te dimmen ze ´s avonds kunnen bijdragen aan een gevoel van ontspanning.

Pas op dat u de wattage niet overdrijft! LED-strips leggen slechts accenten en creëren sfeer, dus probeer ze goed op elkaar af te stemmen. In het algemeen moet het licht zacht op de muur vallen zonder dat deze verblindend oplicht. Vraag voor het gebruik en de plaats van LED-strips in uw woning advies aan uw architect of lichtontwerper over de ideale wattage.

Let op oneffenheden in de muur! Lichtlijnen en spots hebben de neiging onvolkomenheden in de muur te accentueren… Alles moet dus perfect worden uitgevoerd.

Voor wie van kleur houdt en kleurverlichting wil toepassen in slaapkamers of zithoeken, zijn er RGB LED-strips op de markt, met de mogelijkheid de kleur van het licht op afstand of met een afstandsbediening te laten variëren.

Voordelen van het gebruik van LED-strips

– LED-strips zijn gemakkelijk te installeren.

– Ze kunnen met kleuren worden geïnstalleerd voor liefhebbers van RGB-effecten.

– LED-verlichting heeft een lange levensduur en heeft amper invloed op het elektriciteitsverbruik dankzij het lage stroomverbruik en het hoge lichtrendement.

– LED-strips kunnen worden verkleind (ze kunnen naar wens worden gesneden en bedraad door de snijpunten te volgen).

– LED-strips kunnen op veel manieren worden toegepast, zodat ze zowel gebruikt kunnen worden om te decoreren als om grote ruimtes te verlichten.

– Ze zijn flexibel en passen zich aan aan alle oppervlakken, vlak of gebogen.

– Ze kunnen worden ingebouwd in valse plafonds en meubels.

Last but not least…

Uw aannemer zou kunnen weigeren LED-strips in het plafond of de muur aan te brengen omdat hij denkt dat er vroeg of laat langs de strip scheuren zullen ontstaan. Dat is nergens voor nodig, want Nomaled heeft dat mogelijke probleem opgelost door stalen platen in de kern van de LED te integreren. Deze versteviging vangt de uitzetting van de materialen op en voorkomt dus de vorming van scheuren.

Mooi, toch?

Worstel je met het inrichten van je huis met LED strips en heb je advies nodig?

Stuur me een mailtje naar info@mefarchitects.nl.

Ik geef je een gratis half uur ideeën en inspiratie!

Ciao!

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.