Marmer in de badkamer

Hoe te kiezen en te combineren

Bij de keuze van marmer in de badkamer denkt men al gauw aan een nieuw concept van elegantie en luxe.

Vandaar dat we tegenwoordig meer dan ooit platen van grès of prints op stalen platen met “marmereffect” op de markt vinden, in verschillende afmetingen en kleuren, die het marmer tot in de perfectie imiteren en die zich lenen voor een gemakkelijker en veelzijdiger gebruik dan marmer. Het zijn zeker goedkope oplossingen en ze zijn makkelijk te verwerken in elke omgeving, zowel op de vloer als tegen de muren.

Echt marmer is zeer resistent (maar pas op voor vlekken…), geeft altijd een meerwaarde aan de woning en kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere materialen en kleuren, afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren.

Om je de nodige inspiratie te geven heb ik voor deze post mijn 5 favoriete combinaties geselecteerd. Ik raad je aan altijd te beginnen met een kleurenpalet dat je mooi vindt. Dat wil zeggen, beslis of je badkamer licht of donker, warm of koud zal zijn of ton sur ton.

Mood 1: Marmer met ander marmer

Een totale marmerlook is heel chic!

Een suggestie: als je voor een steen met marmereffect hebt gekozen, blader dan eens door de catalogi van het betreffende bedrijf en kijk waarmee het op de foto’s wordt gecombineerd… de combinaties die door de fabrikanten worden voorgesteld, zijn altijd erg opvallend en geven je de kans nieuwe combinaties te ontdekken waar je misschien niet aan had gedacht.

Maak je je geen zorgen: ook een kleine badkamer kan met marmer worden bekleed!

Er zijn geen grenzen, noch voor het gebruik van donkere, noch voor het gebruik van lichte tinten.

Maak een onderscheid tussen de kleurschakeringen van de formaten en beslis of je tonale contrasten wilt creëren (bijv. koude tinten met warme meubelen) of dat je er juist in mee wilt gaan (bijv. warme tinten met een warme meubelkleur).

Als je hebt gekozen voor een lichtgrijs formaat met blauwe of grijze tinten, kan je makkelijk kiezen voor een lichte verfkleur op de muren met blauwe of grijze nuances. Warm en koud afwisselen in meubels is een strategie die altijd werkt.

Een vleugje warm metaal in lampen of accessoires, maakt de look echt mooi! Kranen in messing- of koperkleur, een wastafelmeubel met gouden handgrepen of spiegels met een gouden rand op de muur geven je marmeren tegels meer diepte en voegen een vleugje excentriciteit toe aan je badkamer.

Mood 2: Marmer en kleur

Een combinatie die bij jongeren in de smaak valt, is het combineren van marmer met andere kleuren.

Het creëren van contrasten zorgt voor leuke effecten, zoals marmer met groene, blauwe of oranje tegels. Marmer hoeft niet per se overal gelegd te worden! Je kunt dat makkelijk doorbreken en de marmeren tegels op de muren van de badkamer combineren met gekleurd keramiek op de vloer, of met een tint op de muren.

Het mooie van marmer is dat het een natuurlijk materiaal is dat met veel andere materialen gecombineerd kan worden. Het effect is altijd glamoureus.

Gekleurd sanitair is de laatste tijd ook weer in de mode… De mooie pasteltinten van Ceramica Cielo of de heldere nuances van Galassia keramiek of de elegantie van Antonio Lupi design…

Mood 3: Marmer en Behang

Behang in de badkamer is de laatste tijd erg populair. Uiteraard moet je geschikt behangpapier gebruiken, verglaasd of van vinyl, en een laag transparante hars aanbrengen als je het in de douche wilt plaatsen.

Let erop dat je geen overvolle badkamer creëert. Slechts een van de twee mag de overhand krijgen over de andere. Het is dus beter als de tinten licht blijven, zonder dat ze elkaar overlappen. Of combineer een neutraal gekleurde soort marmer met een iets opvallender print.

Zorg er wel voor dat het meest decoratieve element (het papier of het marmer) zich op de accentpunten van de badkamer bevindt, om zo een vrijstaand bad of een designdouche extra in de verf te zetten.

Mood 4: Marmer en Hout

De combinatie van marmer en hout is erg geraffineerd. Het hout voegt warmte toe en verzacht het koude effect van de platen.

Het resulteert in een sfeer die tijdloos is! Ik gebruik deze mix vaak, zowel voor klassieke hedendaagse settings als voor modernere projecten.

Als je voor een houten vloer kiest, is het effect nog eleganter. Het grafsteeneffect wordt onmiddellijk geneutraliseerd en het geheel werkt bijzonder harmonieus, zelfs met slechts één soort marmer.

Voor de wastafel kun je je wagen aan een andere marmersoort of aan een neutrale kleur.

Mood 5: Open vlek marmer

Wanneer je kiest voor geaderd marmer als achtergrond voor bijzondere elementen, zoals eivormige badkuipen of vrijstaande wastafels, kun je vervolgens kiezen voor composities met een decoratief karakter, zoals “open vlek”-composities.

De open beits vereist een selectie van platen uit hetzelfde blok, zodat zij, eenmaal geopend en gezaagd, een symmetrisch gespiegeld patroon vertonen. Dit type oplossing vereist speciaal werk bij het leggen en markeren van de platen, zodat de aders aansluiten.

Bij steengoed is dat veel eenvoudiger, omdat het bedrukt materiaal is.

Zoals je ziet, is dit type decoratie bijzonder geschikt voor het accentueren van een douche, badkuip of achtergrondwand.

Dankzij zijn veelzijdigheid kan marmer in de badkamer variëren van monochroom tot minimalistisch, van sierlijk tot eigentijds en daardoor een gevoel van elegantie en luxe oproepen. Zo krijgt elke badkamer een zeer verfijnde uitstraling.

Keuzes te over, toch … ? En wat kies jij?

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.