Trends 2023 – 24: Design in naam van vriendelijkheid

Het huis wordt omgevormd en wordt nu nog gezelliger en relaxter

De nieuwigheden die opdoken op de Salone del Mobile in Milaan 2023 en die terugkwamen op het Design District in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, vertelden ons over familiegewoonten en herinneringen, nodigden ons uit een omgeving te creëren die boven alles comfortabel is en waarvan het uiteindelijke doel lijkt te zijn onze zorgen, de hectiek van het bestaan en de gewone werkstress buiten te sluiten.

Van verlichtingsarmaturen tot banken en boekenkasten, alles heeft een zachte, sierlijke uitstraling: het zachte ontwerp van vormen vertaalt zich in rondingen, kronkelende contouren, soepele omhelzingen.

New vibes

Het ontwerp wordt strak, zonder esthetische franje die niet functioneel is. De materialen zijn verrassend: bij lampen verschijnt leer of gekleurd rubber (zie deze voorbeelden van Artemide, ontworpen door Carlotta Bevilacqua); in zitmeubelen staan metalen structuren zoals koper en messing centraal; in boekenkasten worden stalen wanden ondersteund door gebogen structuren (zie deze De Castelli boekenkast).

Het onderzoek gaat in de richting van ergonomie en de omgevingsruimte wordt minder strak of formeel en zeker speelser, waardoor eclectische interieurs ontstaan waaruit de persoonlijkheid van de bewoners naar voren komt.

Hout

Hout is vanwege de duurzaamheid nog steeds een van de populairste materialen bij de merken die op de beurs exposeerden. De trend is alles zo natuurlijk mogelijk te laten zijn, met matte afwerkingen en transparante wassen die uitnodigen de oppervlakken te strelen en waarbij de nerf het echte esthetische element wordt; de lijnen, groeven of lijsten spelen met de delicate rondingen, vaak het resultaat van grote ambachtelijke vaardigheden. (Zie het prachtige hemelbed van Maxalto).

Deze trend werd in Nederland bevestigd op Design District 2023 in Rotterdam. Hout wordt ook gebruikt als wandbekleding: dunne platen hout worden gebogen om te passen bij de vormen van de interieurarchitectuur. De stroken rusten op een isolerende laag en fungeren als akoestische panelen. Ze geven de ruimtes een tijdloze elegantie. Tot slot presenteerde Decolegno ook Jiometori geweven oppervlakken in verschillende houtsoorten en voor verschillende toepassingen.

Stenen en marmer

Dankzij geavanceerde technologieën ontwikkelen ontwerpers veel ideeën voor het gebruik van stenen. Sinds de oudheid is steen een van de meest gebruikte bouwmaterialen en nog steeds  blijven marmer en andere soorten natuursteen de creativiteit van ontwerpers stimuleren.

Nieuwe processen, vooral die waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste generatie digitaal gestuurde machines, maken het mogelijk diktes te variëren en gedurfdere vormen te bereiken.

Dit procedé was terug te vinden bij veel stands op de Salone zoals bij Lago die de natuurlijke elegantie van marmer en zijn transparantie ook uitbuitte bij de creatie van LED – hanglampen.

Kleur

Stoffering, stoelen, tafels en buitencollecties waren kleurrijk waardoor ze een huiselijke omgeving karakter en energie gaven en het verhaal vertelden van de persoonlijkheid van wie daar woonde.

Kleur was een van de trends die naar voren kwam uit de presentaties op zowel de Salone del Mobile 2023 als het Design District. De soberheid en ton-sur-ton sfeer van Nederlandse huizen vond een frisse en levendige ader… Niet langer een beperking tot grijstinten of beige, maar de toepassing van roze, blauw en groen in alle nuances, van de meest delicate tot de helderste, die interieurs met meer neutrale tinten kunnen verlevendigen.

Van opnieuw ontworpen en geïnterpreteerde retro-stukken tot nieuwe modulaire systemen voor banken en tafels met sculpturale vormen: de rode draad was de zoektocht naar felle of pastelkleuren, naar contrasten tussen glanzende en matte oppervlakken, die elk element zijn eigen zintuiglijke en materiële connotatie kon geven.

Een uitgebreid kleurenpalet blijkt dus een activator van positiviteit en speelt een fundamentele rol in het psychofysische welzijn, maar is ook een uitdrukking van een veelzijdig ontwerp uit, geschikt voor verschillende smaken en omgevingen.

Metalen

Metaal was dit jaar de grote protagonist van de show.

Kleine tafels zijn getint met gekleurd email, van zeeblauw tot terracotta. Sculptuurachtige meubels zijn gemaakt van koper of messing, met organische of juist meer ritmische vormen. Metalen panelen en decoraties versieren de muren met lichtjes waardoor ze lijken te zweven. Metaal ondersteunt wandbeslag, kasten, stoelen. (foto De Castelli)

Messing keert terug in de vorm van handgrepen en elegante armaturen, zoals bij Gessi, in een stand gewijd aan vrouwen met de Jacqueline-collectie, te midden van vlindergrote Phalaenopsis en in settingen met veel roze, extreem glanzend in al zijn schakeringen.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.