De inrichting van een schoonheidssalon

3 tips om een ware belevenis te creëren

Een schoonheidssalon is tegenwoordig meer dan een plek waar je alleen een behandeling kunt krijgen.

Het biedt vooral gelegenheid voor lichamelijke en geestelijke ontspanning.

Als je verwend wordt door zo veel aandacht voor je lichaam, ga je je ontspannen, gezond en vrolijk voelen.

Mens sana in …

Beauty salons, Wellness centers of Spa’s zijn ontworpen met in gedachten deze Latijnse spreuk: Mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam).

Het interieur van een schoonheidssalon zou daar een rol bij moeten vervullen en moet daarom op maat ontworpen worden. Zo gauw je binnenkomt, begint de sensorische belevenis. Kleuren, licht, geluid,  geuren, materialen en inrichting moeten bijdragen aan een geestelijk en lichamelijk welbevinden.

Kent je huidige salon deze karakteristieken niet?

Dan is dat jammer. Want de trend is dat de sfeer in een schoonheidssalon eraan meehelpt dat de cliënt een gevoel van welzijn ervaart als die de behandelingen ondergaat…

Laten we daarom eens bekijken hoe een schoonheidssalon vorm kan krijgen en hoe je een succesvol beauty center kunt realiseren

De entree heet je welkom met als motto: Back to nature!

De ontvangstruimtes van een schoonheidssalon zijn vandaag de dag in heldere pasteltinten beschilderd, met een voorkeur voor groen tegen een lichtbeige achtergrond. Die achtergrond kan bestaan uit behang met een geometrisch of een vegetatief patroon, of uit planten die horizontaal of verticaal geplaatst zijn. Planten en een groene kleur hebben een rustgevend effect.

Als de cliënt binnenkomt, zou hij of zij verrast moeten worden en zich opgenomen moeten voelen in een magische wereld…

In de receptie staat de balie waar de cliënt zich meldt. Achter de balie of aan een zijwand hangt het logo van de salon. (Let op de naam: die moet eenvoudig zijn, maar niet banaal.) Normaliter staat de balie centraal in de ruimte. De symmetrie die daardoor ontstaat, werkt rustgevend. Asymmetrie zorgt daarentegen voor een dynamische uitstraling. Boven de balie is een verlaagd plafond aangebracht met sfeerverlichting om die ruimte te accentueren ter onderscheiding van de naastgelegen wachtkamer.

Producten verkopen?

Als de salon producten wil verkopen, kunnen in een hoek van de receptie schoonheidsproducten gepresenteerd worden (en verkocht als de cliënt vertrekt). Omdat licht en warmte slecht zijn voor crèmes, kunnen crèmes en lotions beter in het donker en op een koele plaats bewaard dan in vitrines tentoongesteld worden.

Zithoekjes kunnen gecreëerd worden afhankelijk van vorm en afmeting van de wachtruimte. In overeenstemming met de stijl en de sfeer van het interieur kunnen ze een plek krijgen op verhogingen in verschillende vormen. Om de cliënten zoveel mogelijk privacy te bieden zijn de receptie en de wachtkamer afgescheiden van de cabines.

De cabines

De cabines hoeven niet erg breed te zijn want ze zijn voornamelijk voor één persoon bedoeld. Aan welke eisen de indeling van een cabine moet voldoen, wordt bepaald door de behandelingen die er worden gegeven. Het verdient aanbeveling elke cabine te voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water, een rekje voor gebruikte producten en apparatuur, en een kleine bank. Verder staat er in een cabine doorgaans een verstelbare stoel zodat de schoonheidsspecialiste haar werk goed kan doen, of een bed voor allerhande massages of epilatie.

Afhankelijk van de behandeling (bv. een holistische therapie) is het voor de cliënt prettig als er naast de cabine een kleedkamer met doucheruimte is, zodat de cliënt zich op haar gemak aan en uit kan kleden en ook een douche kan nemen.

De wanden van de cabine lopen door tot aan het plafond om te voorkomen dat het proces van ontspanning verstoord wordt door geluiden en stemmen vanuit naastgelegen cabines. De wanden hoeven niet zo hoog te zijn als het alleen gaat om een behandeling als ontharing.

Licht en geluid als bron van sensaties

In de cabine speelt licht een belangrijke rol. Zacht licht is ideaal om het rustgevende effect van een behandeling te versterken. Hoe ontspannen wordt een cliënt wel niet als de ruimte door alleen maar kaarsen wordt verlicht. Je kunt je zorgen laten voor wat ze zijn zodat je met lichaam en ziel van de behandeling kunt genieten. Wat een verwennerij!

Muziek uit een audiosysteem kan in de beauty salon het gevoel van ontspanning tijdens de behandeling versterken. De sfeer van de salon, de verlichting en de muziek laten de cliënt terechtkomen in een andere dimensie, de dimensie van welzijn en volledige ontspanning.

Heel rustgevend is ook het geluid van stromend water. Hoe aardig zou het zijn waterlopen langs de wanden aan te brengen, of anders een opvallende, modern vormgegeven fontein te plaatsen bij de entree of in een centrale binnenruimte waaromheen de cabines en andere ruimtes van de salon gesitueerd zijn.

Als gezegd, het licht zou heel zacht moeten zijn. De ruimtes zouden bijna donker moeten zijn. De verlaagde plafonds worden voorzien van LED-verlichting waarvan de lichtintensiteit en de kleur geregeld kan worden. Sfeerverlichting is een belangrijke factor die bijdraagt aan het proces van ontspanning.

Ontwerpers creëren vaak verlaagde plafonds met organische vormen wat effect heeft op de wijze waarop het licht ervaren wordt. Aandacht voor het plafond is derhalve erg belangrijk. Vanaf haar bed kijkt een cliënt naar een plafond waarvan je graag wilt dat het mooi wordt gevonden.

Zachte lichteffecten en een plafond met decoratieve elementen dragen zo bij aan een intens gevoel van welzijn.

Een cabine voor het aanbrengen van nagellak zou daarentegen een goede verlichting moeten hebben. Een nagelspecialist moet zich gedurende langere tijd kunnen concentreren op kleine dingen als nagels en heeft ter bescherming van zijn ogen goede verlichting nodig.

Een goede verlichting in de entree en de wachtkamer geeft de cliënt een gevoel van zuiverheid en benadrukt de hygiëne, wat heel belangrijk is voor een schoonheidssalon.

De inrichting van cabines

De afmetingen van cabines kunnen variëren omdat ze verschillende functies kunnen vervullen, of voor meer mensen zijn bedoeld. Zo kunnen er bijvoorbeeld twee bedden in een cabine staan voor die gevallen waarin iemand een behandeling heeft geboekt samen met de partner of een vriendin.

De kleuren en de gebruikte materialen zijn vaak naturel: donker hout, bamboe panelen, behang met verschillende patronen of een driedimensionale structuur, lichte gordijnen als zeilen, of draadgordijnen voor een filtereffect tussen de ruimtes. Voor de inrichting van de cabines is het goed duurzame materialen toe te passen zoals hout, steen en glas.

Ventilatie

Voor een beauty salon is een goed werkend ventilatiesysteem een absolute vereiste. Bij de behandeling van cliënten kunnen er dampen, geuren en stoffen vrijkomen, die slecht zijn voor de gezondheid. Een goed ventilatiesysteem en afzuigkappen bijvoorbeeld bij manicure of de reconstructie van nagels moeten garanderen dat de lucht gezuiverd wordt.

Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de beauty salon te garanderen dat alle ruimtes veilig zijn, zowel voor wie daar werkt als voor wie daar behandeld wordt. Er mag geen gevaarlijke situatie ontstaan voor werknemers noch voor cliënten.

Conclusie

Drie zaken zijn onmisbaar voor een succesvolle beauty salon:

  1. Een goede functionele indeling van de salon met een duidelijk onderscheid tussen de openbare ruimte en die waar de privacy gewaarborgd moet zijn.
  2. Een goed ventilatiesysteem, los van het goed functioneren van alle andere apparatuur.
  3. Het creëren van verrassende effecten en sensaties die de cliënt bijblijven, opgeroepen door de esthetiek van de verschillende ruimtes en het design van de details. Licht, kleur, geluid,      materialen, alle dragen ze ertoe bij van een bezoek een onvergetelijke sensorische belevenis te maken.

Maria Elena Fauci

Ik ben architect + interior designer, gespecialiseerd in villa’s, interieurs en renovaties.

Elegantie, functionaliteit en het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen zijn de kernmerken van mijn projecten. Ik heb geen vaste stijl en ik wil die ook niet hebben. Elke ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die samen iets unieks over mijn cliënten vertellen.

Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning; hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.

maria-elena

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.