Design 2023: 6 Interieurtrends voor je Prachtige Huis

Twee jaar na de lockdown gingen de deuren van de Salone del Mobile eindelijk weer open.

Architecten en interieurliefhebbers werden meegenomen in de nieuwe wereld van design en konden een blik werpen op de nieuwste trends, stilistische innovaties en de nieuwste materialen.

Evenementen als Destination Design in het Klokgebouw in Eindhoven toonden deze trends (zij het minder groots) in Nederland in verschillende aspecten en items voor de inrichting van onze Nederlandse huizen.

Tijdens beide evenementen woei er een frisse wind; we kregen nieuwe vibes voor het gebruik van briljante kleuren die vooruitwijzen naar een toekomst met meer optimisme.

Voor wie niet aanwezig kon zijn bij deze mooie en inspirerende tentoonstellingen, zijn hier de zes belangrijkste trends voor je huis in het nieuwe jaar!

Veel leesplezier!

Aardse Kleuren

De kleurtrends van de Salone 2022 lopen in twee richtingen uiteen: enerzijds is er een helder en vrolijk palet om eindelijk de monotonie van de lockdown achter ons te laten en nieuwe energie te geven aan interieurs door middel van accessoires en designproducten.

Anderzijds is er een heropleving van aardse en natuurlijke nuances die het welbevinden bevorderen en die de woning een decor laten vormen dat conceptueel verschilt van het verleden.

Zacht licht en zachte vormen leiden tot verschillende producten met vaak contrasterende kleuren, waarbij pastelnuances als saliegroen, lichtblauw en mauve-roze de boventoon voeren.

Warm en koud: een contrast dat nooit zomaar verdwijnt. Maar ook lichte contrasten tussen “greige” en “pastelroze” of beige met lichtgroen geven zachte effecten van pure elegantie.

Een nieuw materiaal: MDi

Het afkorting MDi staat voor Minerals, Design, innovation. Het materiaal wordt gemaakt door zeer zuivere mineralen bij hoge temperatuur te laten versmelten. Het is ontworpen met een technologie die het best als “volledig digitaal”omschreven kan worden. Het is een hoogtechnologisch, ecologisch verantwoord en bestendig materiaal met talloze toepassingsmogelijkheden. De nieuwe verbindingen, die luxueuze maar delicate materialen simuleren, bieden mogelijkheden tot het creëren van nieuw comfort en een nieuwe functionaliteit met als doel het gebruik van de woning te vergemakkelijken en te veraangenamen.

MDi is te vinden in keukens, in vitrines, op tafelbladen, planken en badkamermeubels. Het aantal grafische opties is schier eindeloos. Op de Salone overheersten de stemmingen van steen en marmer, synoniem van elegantie en duurzaamheid.

Een andere trend is het idee van het “verborgene”: kledingkasten die de TV en het surround sound system verbergen, beautyruimtes, deuren die secundaire keukens verbergen, opbergkasten die wasserettes verbergen…

Kortom, de woning ziet er formeel minimaal uit, maar is tot op de millimeter nauwkeurig georganiseerd en uitgerust.

Marmer, Metaal (maar ook Bras) en Glas

We zien in de verschillende vertrekken van de woning een elegante en duurzame combinatie van boekenkasten tot badkamers en keukens, allemaal een triomf van subtiele profielen en tijdloze elegantie.

Het witte Calacatta marmer wordt vervangen door Emperador in bruin- en groentinten of het tijdloze Sahara Noir.

Marmer wordt steeds kostbaarder en wordt daarom, in vergelijking met vroeger, rustig herbruikt omdat het behandeld is met speciale coatings die het minder kwetsbaar maken.

Organische Vormen

Bij deze editie van de Design Week en op de tentoonstellingen in Eindhoven en Parijs hebben de ORGANIC-vormen gezegevierd. De gestoffeerde items, vooral banken en bedden, ogen sculpturaal en omhullend als schelpen die aan bloemblaadjes en stenen doen denken.

Wie kiest voor neutrale stofkleuren, kan die altijd combineren met kussens in contrasterende kleuren, zoals terracotta, roze of suikerpapierblauw.

De modulaire geometrieën maken oneindig veel combinaties mogelijk, spelend met verschillende niveaus en hoogtes, vides en solids.

Kortom, zelfs banken keren terug op een centrale plaats in interieurs en benadrukken hun aanwezigheid in de leefruimte met vormen die organisch aandoen. De voorkeur van de klanten is veranderd: zij hebben nu liever een meer gebogen zitting met dikke kussens, laten we zeggen een voorkeur voor het meer “huiselijke”… Er is een neiging naar het Italiaanse concept van het Dolce vita en het Deense Hygge.

De driedimensionaliteit wordt nu ook toegepast in texturen en wandbekleding. Verbazingwekkend zijn de fel of juist neutraal gekleurde Arte-panelen die een muur of, waarom ook niet, het hoofdeinde van een bed bedekken. Deze hypertexturen en de vorm van de patronen in drie dimensies bevorderen de tastbaarheid.

Ook tapijten zijn een triomf van kleuren en vormen. Van ronde vormen of kleuren met abstracte patronen tot bloemen in driedimensionale texturen… er is voor elk wat wils.

Het zijn net kunstwerken op uw vloer.

Ingeblikt en Gegraveerd: een geraffineerd ritme

De materiaaltechnologie gaat voortdurend vooruit. Het mooie van de toekomstige woning is dat we ons vandaag de dag nog geen voorstelling kunnen maken van de bouwstenen waarmee en waarop we morgen meubels, scheidingswanden en accessoires zullen maken. In de keuken staan ongetwijfeld veel deuren in MDi en gegraveerde gres die de met de hand bewerkte steen perfect nabootsen.

Om muren of zelfs meubels op maat te verfraaien reproduceren hout en glas interessante strepen, doeken en lambriseringen, die ook kunnen worden uitgevoerd met Orac decor -pleisterpanelen.

Overal waar ik keek, zag ik een strepenpatroon.

Buiten als voortzetting van Binnen

De woning van vandaag biedt meer en meer de mogelijkheid goed te leven in overeenstemming met de eigen levensstijl. Op de Salone del Mobile 2022 en ook op de tentoonstelling Destination Design in Eindhoven zag ik veel meubilair bedoeld voor wellness en ja, ook voor home entertaining. Het huis wordt een plek om te hosten. Daarom is er veel ruimte voor vitrines en voor barhoeken, met accessoires en een verlichting alsof er juwelen getoond worden.

Ons huis wordt opnieuw een statussymbool, het vertegenwoordigt ons… Daarom weerspiegelen onze interieurs meer dan ooit onze wereld en onze persoonlijkheid.

Ook “buiten” speelt een belangrijke rol in de inrichting. Veel stoffen die voor stoffering en zitmeubelen binnenshuis gebruikt worden, kunnen dat net als tapijten ook buitenshuis.

Dat betekent dat de grens tussen binnen en buiten steeds meer vervaagt en doet ons beseffen dat de aanwezigheid van een terras, een tuin of een balkon een echte prioriteit is geworden bij de keuze van ons nieuwe huis.

Kortom, in 2023 kan ons huis ons nog steeds verbazen en is het altijd op zoek naar het nieuwe; het evolueert en transformeert zichzelf en past zich meer dan ooit aan onze stemming en onze levensstijl.

Worstel je met het inrichten van je huis en heb je advies nodig?

Stuur me een mailtje naar info@mefarchitects.nl.

Ik geef je een gratis half uur ideeën en inspiratie!

Ciao!

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.