Aanbouw Basisschool De Schakel, Vinkeveen

Het concept

Prijsvraag Augustus 2023

Het ontwerp van de schooluitbreiding is benaderd als een overhang die volledig integreert met de bestaande situatie, de ruimten van het gebouw, de locatie en alles eromheen.

Daarom lijken de gebruikte materialen en de aanpak bij het definiëren van de buiten- en binnenruimtes in grote lijnen op die van de huidige school, zodat het toegevoegde element zich integreert en zonder onderbrekingen, zich identificeert met het bestaande gebouw, dat nog steeds mooi en functioneel is.

Het geplande gebouw heeft twee niveaus. Er is gekozen voor een plat dak, net als de omliggende gebouwen, waarop zonnepanelen zijn geplaatst.

Het bekledingsmateriaal aan de buitenkant is de donkergrijze baksteen, zoals van het bestaande gebouw, met uitzondering van een deel van de noord- en westgevel waar een bekleding van houten planken met uniforme breedte wordt voorgesteld.

De keuze voor een combinatie van hout en baksteen, beide duurzame materialen, is ingegeven door het feit, dat in de komende maanden het schoolplein opnieuw wordt ingericht, waarbij er speeltoestellen komen, gemaakt van Robinia hout. Het hout van de kinderspeeltoestellen zal visueel aansluiten met de houten bekleding van het nieuwe gebouw terwijl het bakstenen gedeelte naadloos aansluit bij het bestaande onderdeel… Dus de nieuwe uitbreiding fungeert als een trait d’union met zowel het oude gebouw als de nieuwe speelplaats. Het project van het nieuwe schoolplein is ook een project van MEF architect.

De relatie met de bestaande situatie

De openingen en ramen aan, zowel de noord-, west- en zuidgevel, weerspiegelen de breedte en kenmerken van de bestaande ramen aan hun respectievelijke zijden.

De ingang van het nieuwe gebouw weerspiegelt gedeeltelijk de bestaande ingang. De centrale gang die de openbare ruimte en de looproute definieert, wordt doorgetrokken in het nieuwe gebouw. De breedte hiervan is wel teruggebracht tot 4 meter om de realisatie van het programma van eisen te realiseren.     Aan het einde van de route, en ook als blikvanger vanuit het huidige gebouw, bevindt zich het centraal geplaatste trappenhuis. Daarachter bevindt zich een groot dubbelhoog raam dat zorgt voor veel lichtinval en een groot ruimtelijk gevoel.

De kinderopvang

De kinderopvang komt op de eerste verdieping. Een liftschacht zal waarschijnlijk overwogen moeten worden als men van plan is om kinderen met een beperking op te vangen. Dit is eenvoudig te realiseren door een kindertoilet op de begane grond te verwijderen en op de eerste verdieping de verschoonruimte iets te verkleinen.

Ook hier is het functionele programma gevolgd en zijn alle benodigde ruimtes ontworpen volgens de voorschriften.

De keuken is ook centraal gelegen en open, volgens de regels, en kan aansluiten op de centrale hal.