Appartementengebouw aan zee

Een project voor appartementen

Het ontwikkelen van één project voor appartementengebouw, vormt een grote uitdaging. Elk gezin heeft een eigen smaak die niet altijd gedeeld wordt door een ander gezin.

Bij dit project vormde de locatie een toegevoegde waarde. De kavel ligt langs een schilderachtige weg aan de Zuid-Siciliaanse kust en biedt een prachtig panorama over de zee. Dat is vandaag de dag tamelijk bijzonder en daarom bood de locatie de vele potentiële kopers zonder twijfel een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid.

Het pand kreeg drie vrije gevels waarvan twee met uitzicht over de Middellandse Zee; de achtergevel keek uit op de tuin. Daar konden de kinderen buiten spelen en was ook de toegang tot de garage.

Op de begane grond was een royale entree met toegang tot de lift en waren ruimtes voorzien voor winkels.

Op elke etage werd een appartement gerealiseerd. De indeling werd in grote lijnen bepaald door de locatie:

Het woongedeelte met living, eetkamer en keuken langs de hoofd- en zijgevel en de slaapkamers met de badgelegenheden langs de achtergevel.

Een gebouw aan zee

We droegen er zorg voor dat de zee te zien was vanuit alle kamers, ook vanuit de kamers die aan de achterzijde van het appartement lagen en die niet direct op zee uitkijken door gebruik te maken van doorkijkjes door het huis.

Rotaties van de wanden bieden die verrassende doorkijkjes door het huis zodat wie in de keuken staat, een blik kan werpen in de woonkamer of in een van de slaapkamers, en vice versa. Ter ondersteuning van dit perspectief werd het parket gelegd in een patroon dat een verkenning van het huis stimuleert en dynamische ruimtes creëert. Waar de ruimtes voor overdag overgaan in die voor de nacht, eindigt het parket en begint het beton.

Het daglicht kreeg van ons alle aandacht. Als het goed in het ontwerp is opgenomen, is het licht in staat de ruimtes vorm te geven. Het daglicht en de rotaties van de binnenmuren hebben ook invloed uitgeoefend op de buitenzijde en droegen bij aan de beweeglijkheid van de gevels.

Aan alle zijden van het gebouw werden brede balkons en loggia’s aangebracht die uit de gevels naar voren komen en door vorm en kleur de aandacht trekken. Zo zijn, geheel in de Italiaanse bouwtraditie, binnen en buiten met elkaar verbonden.

Binnen en buiten gaan met elkaar een dialoog aan en samen staan ze in relatie met de omgeving die mede bepalend is voor ontwerp, functie en visie.