WAT IS EEN MAKERSPACE?

De MakerSpace: een laboratorium voor kleine uitvinders

De MakerSpace is ontstaan uit het idee een ruimte te creëren voor leerlingen met een passie voor technologie…

Het laboratorium heeft een plek gekregen in het gebouw van het VeenLanden college (VLC) in Mijdrecht en is bedoeld voor iedereen van welke school en met welke achtergrond dan ook, die graag experimenteert en met behulp van wetenschap en technologie iets wil uitvinden.

Een consortium bestaande uit de vereniging TechNet Amstel & Venen, bedrijven uit de sector, basisscholen, middelbare scholen in De Ronde Venen, Nieuwkoop, Uithoorn en Aalsmeer heeft het idee gepropageerd en het initiatief genomen jonge technici de kans te geven met behulp van de aanwezige apparatuur zelfstandig nieuwe projecten te bedenken en met robotica te experimenteren.

De lokalen van het VLC waren daar zeer geschikt voor. Helaas had het bouwbedrijf gekozen voor afwerkingen, kleuren en materialen die niet op elkaar aansloten. Karin Wateler, de directrice van TechNet, betrok mij daarom bij het ontwerp en de styling die nodig waren om de ruimte karakter te geven.

Een Mondriaanmuur

In eerste instantie dacht ik aan een muur met kleurblokken om alle reeds bestelde materialen en kleuren met elkaar te verbinden.

Reeds aanwezige kleuren waren het blauw van de linoleumvloer, het geel van de raamkozijnen en het rood van de IPE-balken die het plafond ondersteunen, allemaal primaire kleuren dus. Die brachten me op het idee van een Mondriaanmuur,

ontworpen met de breedtes van de bestaande openingen in de muur als referentie, zodat die ook bij het ontwerp van de vierkanten betrokken zouden kunnen worden.

Zwarte strepen hadden als functie de kleurvlakken van elkaar te scheiden en van de raampartij één geheel te maken.

Voor op de andere muren kozen we reuzenfoto’s met technologie als thema. Deze wanden vormen de blikvanger in de ruimte, een leuk idee om de ruimte aan te kleden en creatief werk te stimuleren.

De tafeltjes zijn met opzet in ruw hout op latwerk ontworpen, juist om het idee te versterken van het laboratorium, een werkplaats van jonge onderzoekers.