Expanding interactions

Het project Expanding interactions is de uitkomst van een analyse van de omgevingsfactoren rond het Piazza del Popolo in Alba (Italië). Het wegennet, de vorm van de woonwijken en de bebouwing van de buurt, alsmede de aanwezigheid van openbare voorzieningen als scholen, speeltuinen en groene zones kregen de aandacht die ze verdienden en bepaalden mede de uitgangspunten van het project. Centraal stond echter de maatschappelijke behoefte van de stad.

De locatie waar het project ontwikkeld moest worden, had geen karakteristieke eigenschappen. Het was een lege plek die geen eigen identiteit had gekregen door de gebouwen eromheen.

Ons doel werd daarom een architectuur voor een kant van het plein te ontwerpen en de ruimte van en onder het plein vorm te geven zodat op verschillende niveaus activiteiten konden plaatsvinden die voor zowel volwassenen als kinderen interessant konden zijn. Hierbij valt te denken aan een openluchttheater, een auditorium, een infopoint, een speelruimte voor kinderen bij een grasveld met fruitbomen, een winkelcentrum, een invulling kortom die het gebied een eigen karakter geeft.

Nu dat alles een plaats heeft gekregen rond, op en onder het Piazza, is het plein niet alleen functioneel en door de keuze van de toegepaste materialen duurzaam, maar bruist het ook van leven.