Boekenkast: architectuur en design in het kantoor

Als een architect de opdracht krijgt een meubel op maat te ontwerpen, is zijn of haar aanpak vergelijkbaar met die voor het ontwerpen van een gebouw. Architecten houden altijd rekening met de omringende ruimte. Ze denken die te verbeteren door het object dat ze creëren en beogen een toegevoegde waarde voor die plek. Het maakt dan niet uit of het project voor buiten wordt bedacht, of voor binnen in een beperkte ruimte. Het nieuwe object wordt harmonisch afgestemd op de bestaande situatie.

Hiervan uitgaande is bij het ontwerp van een boekenkast rekening gehouden met het kantoor waarvoor het geconcipieerd is, zodat kast en kantoor als eenheid met elkaar verbonden zijn. De boekenkast staat ook in relatie tot andere elementen die in de ruimte aanwezig zijn door kleurgebruik, kleine details die elders terugkomen en materialen die al aanwezig zijn.

Op de muur is een groene strook geschilderd die het volume van de kast markeert. Deze gekleurde band loopt tussen twee planken van de kast door en loopt daarna verticaal verder langs de deuren van de rechterkant van het meubel. De strook die bij het ontwerp van de kast hoort, is niet alleen maar pure wanddecoratie, maar wordt een belangrijk element dat de aanwezigheid van de boekenkast in de fysieke ruimte benadrukt… De groene stroken vormen een mooie eenheid met het donkere meubel en voegen tegelijk een fris en stijlvol element toe. Architectuur in een notendop om het zo maar te zeggen.

De kast is antraciet geverfd en heeft kleine groeven in de deuren net als in de andere deuren van het kantoor. De houten handgrepen zijn in twee kleuren, licht en donker. Door hun bijzondere vormgeving kan de kast op twee manieren open, zowel van boven als naar opzij.

De witte plint van het kantoor loopt door onder de kast. Op deze manier oogt het meubel minder zwaar en lijkt het bijna te zweven.

Als het perspectief op de kast verandert, valt op hoe diepte in het ontwerp is aangebracht. Dat effect wordt versterkt door de verlichting die boven de kast is aangebracht. Het levert een fraai schaduwspel op dat het diepte-effect nog meer tot zijn recht laat komen.

Vanuit praktisch oogpunt moeten we er uiteraard op wijzen dat een kast als deze heel veel opslagruimte biedt, wat altijd handig is op een kantoor…