Een totale restyling

Doel van het project was het appartement een totaal nieuwe look te geven en een nieuwe functionaliteit aan te brengen.

De indeling van de ruimtes was niet ideaal… Je kon alleen in de woonkamer  komen via de keuken en dat vonden de eigenaren, een jong Italiaans gezin, toch wel een probleem.

Als Italiaanse die zoals veel Italiaanse vrouwen van koken houdt, ben ik het daar volkomen mee eens. Gasten, zo vonden ze, zouden niet door een rommelige keuken moeten lopen om in de woonkamer ontvangen te kunnen worden. Daar voelt een Italiaanse gastvrouw zich behoorlijk ongemakkelijk bij.

De ingang naar de woonkamer heb ik in het project volledig los van de keuken getekend.

Via een schuine gang die dynamiek geeft en tegelijk nieuwsgierigheid om de ruimtes te verkennen wekt, kunnen mensen rechtstreeks naar de woonkamer gaan.

Bij de ingang heb ik een aantal kasten op maat ontworpen voor het opbergen van schoenen en jassen. De deuren van die kasten volgen hetzelfde ontwerp als de andere deuren die op deze ruimte uitkomen.

De schuifdeur die de ingang naar de woonkamer afsluit en die van het toilet en van de meterkast, hebben dus hetzelfde ontwerp.

Waar eerst een van de buitendeuren naar het terras leidde, werd een loungehoek in glas gecreëerd. Deze zithoek vormde een uitnodiging de woonkamer binnen te gaan en zorgde tevens voor een uitbreiding van het zitgedeelte in de woonkamer.

De bijkeuken onder de trap werd aan het zicht onttrokken. Net onder de trap langs de langste muur van het appartement werd een open haard op maat gemaakt. De houten basis daarvan werd een kast waar een televisie op kon worden gezet.

De keuken werd een ruimte afgescheiden van de woonkamer, maar een glazen wand blijft een visuele verbinding met de eetkamer mogelijk maken. De stijl roept associaties op aan de industriële stijl.

Op het terras naast de woonkamer werd ruimte gemaakt voor een Jacuzzi en ook voor een pergola waaronder men in het warme seizoen kan dineren.

De cliënten waren enthousiast over het project en eigenlijk stonden we op het punt met de verbouwing te beginnen, toen de tweede lockdown werd afgekondigd die hun leven beïnvloedde. Ze waren bang hun baan te verliezen door alle gevolgen die de pandemie voor de economie kon hebben, en uiteindelijk besloten ze voorlopig niet verder te gaan met de realisatie van hun droomhuis.

Ik houd u op de hoogte, zodra we er weer mee beginnen!