Renovatie appartement in Italië

Renovatie Italiaanse woning

Het appartement vertoonde alle kenmerken van een Italiaanse woning uit de jaren ‘80-’90 van de vorige eeuw.

Men kwam het huis binnen via een kleine hal, het begin van een lange gang waaraan alle kamers lagen. De eigenaresse wilde het appartement totaal renoveren zodat het een nieuwe functionaliteit en een nieuwe uitstraling kreeg. Het zou een moderne, warme woning moeten worden met grote ruimten die op een flexibele manier gebruikt zouden kunnen worden. De inrichting moest strak en hedendaags zijn.

Italiaans design

In de nieuwe plattegrond ligt centraal een open ruimte. Men betreedt het huis via de woonkamer die verbonden is met een representatieve eetkamer. Voor het interieur kozen we design: een glazen tafel van Le Corbusier en stoelen van Marcel Breuer, als Le Corbusier een architect uit de jaren ‘20.

In de zithoek van de woonkamer plaatsten we een chaise longue van Le Corbusier en leren banken van het Italiaanse merk Poltrona Frau. Ook de staande lamp Tolomeo in de woonkamer en de Arco Lamp van Flos in de eetkamer zijn ontworpen door beroemde Italiaanse designers.

De banken zijn oranjerood van kleur en passen goed bij de inrichting. De kleurnuances waren koraalrood, een soort lichtgrijs en wit. De drie kleuren werden zo gebruikt dat ze alle nieuwe ruimtes in het huis accentueerden en dat de meubels daarmee harmonieerden.

Inbouwkasten en deuren werden evenwel op maat ontworpen met een bijzondere aandacht voor materiaal, soorten hout en details.

Alleen de zigzagwand, opgetrokken uit glasblokken, bleef bij het renovatieproject bewaard. De wand werd licht gemodificeerd en daarna omgebouwd tot een grote inbouwkast die in zijn nieuwe functie op harmonieuze wijze opging in de nieuwe indeling van het huis.