Een elegante renovatie

Precies daar waar ik deze mooie zwarte Italiaanse tegels heb laten plaatsen, was eerst een groot toilet en een bijkeuken.

Tegenover het kookeiland was de deur van het toilet. Deed je die open, dan keek je naar een lelijke toiletpot met al even onsmakelijke, goedkope tegels…

Zo in het midden van de woonkamer was dit natuurlijk geen ideale plek voor een toilet. Aan de esthetiek van de ruimtes was niet gedacht en ook de functionaliteit van de indeling kon veel beter.

Tijdens de renovatie beperkten we de ruimte van het toilet daarom tot de bestaande hoek achter de trap en ontwierpen we decoratieve panelen die de deur van het toilet verborgen en met hun delicate patroon een blikvanger vormden.

De wasmachine werd met een koelkast opgenomen in een van de kasten aan de rechterkant zodat op deze manier beide aan het zicht onttrokken waren.

Het patroon van de deurtjes is hetzelfde als dat van de panelen van het toilet.

Op deze manier zijn panelen en kasten twee elementen die bij elkaar horen en benadrukken ze zo hun aanwezigheid in de ruimtes van dit chique penthouse in Amsterdam.

De elegantie van de woonkamer konden we behouden door alle functies van bijkeuken en toilet taan het oog te onttrekken. De esthetiek en de functionaliteit werden zo gewaarborgd.

Maar we deden meer: we vergrootten de ruimte van de woonkamer door de lange muur te verwijderen waarachter het toilet en de bijkeuken eerst waren gelegen en trokken de ramen in het schuine dak erbij.

Dankzij die ramen kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Amstel. In de nieuwe configuratie van de ruimtes hebben wij deze ramen dus opnieuw verbonden met het woongedeelte…

Terwijl mijn cliënte aan het koken is, kan ze genieten van het stedelijk landschap tot aan het Okura Hotel in plaats van staren naar de deur van het toilet.

Toen ik haar bezocht om deze foto’s te maken, vertelde ze dat ze het gevoel had dat alles altijd zo geweest was …

Zij is niet de eerste en lang niet de enige die me zegt zulke gevoelens te hebben als mijn renovatieprojecten gerealiseerd zijn…

Ik weet dan dat het renovatieproject geslaagd is.