Renovatie kleine penthouse

Een flexibele renovatie

In onze wereld, veranderen mensen, de plekken, de ideeën continu. Het is voor deze reden dat de renovatie van een huis, die tegenwoordig representatief van onszelf is, moet niet meer statisch geconcipieerd worden, maar toch het moet zich aanpassen aan de veranderingen van onze levensstijl, gewoontes, gebruik. Dus voor dit appartement, in het historische centrum van Sciacca, moesten wij aan een “flexibele renovatie” aandenken: de functies van het huis moesten zich vervlechten.

Het appartement ontwikkelt zich in twee niveaus: vijfde verdieping en seisde (die veel kleiner is) en een grote dakterras. De twee onderdelen waren van binnen niet verbonden met elkaar.

Alleen via de gezamenlijke trappenhuis van het pand was het mogelijk om het dakterras en de kleine kamers daarop te bereiken. Een binnentrap was daarom nodig om de twee delen te verbinden. Opdat de trap veel ruimte in beslag zou kunnen nemen, en eigenlijk, hadden wij niet zo veel spel ten opzicht van de grootte van het appartement, moesten wij een plek vinden waar hij geen storend of imposant object zou kunnen zijn. Aan de andere kant moest de trap tegelijk (multi)functioneel en opvallend zijn.

Na veel schetsen en onderhandelingen met de jonge cliënten, hadden wij besloten om de trap naast de keuken te positioneren, dus om preciezer te zijn, werd hij rondom het fornuis geplaatst, gewoon tussen twee glazenwanden. Daar was ook mogelijk om een connectie met de kleine kamer bovenop te maken.

Een keuken en een trap

Het resultaat van de keuken was heel bijzonder, want ook de twee cilindrische afzuigkappen werden verlengd tot het plafond van de bovenste verdieping. Deze oplossing gaf een mooie gevoel van ruimte.

De trap is nu niet alleen maar een trap. Het is ook een indeling element, tussen keuken en eetkamer, waaronder ook kasten en opbergruimtes werden gecreëerd. Rondom het volume van de lift werden ook kledingkasten op maat ontworpen die ook van inloopkasten fungeren bij de grote slaapkamer.

Op de bovenste verdieping werd een studio verkregen, met een zithoek voor een homecinema scherm, die, ter gelegenheid, ook een extra ruimte voor een slaapkamer kon aanbieden.

Inmiddels zijn de terrassen twee geworden, een met een lounge hoek  en de andere met een buitenkeuken. Van allebei dakterrassen is de panorama over de oude stad heel mooi. Daaronder zijn er de  huisjes van de Spaanse wijk die rondom een hof zich ontwikkelen, tussen kleine straatjes en wuivende palmbomen.