Renovatie van een landelijke villa op Sicilië

De mooie villa nabij Sciacca vertoonde tot in de details de kenmerken van de architectuur van de jaren ‘70 van de vorige eeuw. De gevels waren opgetrokken uit baksteen en marmer tegen een witte of grijze achtergrond. Het decoratieve metselwerk liet zien dat er sprake was van een doordachte compositie. Een toegevoegde waarde hadden de bovenaan enkele gevels geplaatste brise-soleils en de waterspuwers; zij zorgden voor een elegante uitstraling van de gevels.

Na dertig jaar waren de gevels behoorlijk vervuild. De kleur van het gips was niet meer die van vroeger. Het grijze pleisterwerk was plaatselijk verkleurd terwijl de witte muren her en der vochtplekken of door lekkage veroorzaakte strepen vertoonden. Restauratie was een vereiste.

Het renovatieproject focuste zich vooral op de gevels.

Al het pleister werd verwijderd en de kale muren werden behandeld met speciale anti-vocht producten. Het ijzer van het gewapend beton, toegepast voor de elementen die uit de gevels staken, werd gereinigd en kreeg een anti-roestbehandeling. De balken van de brise-soleil werden gerepareerd en kregen hun oorspronkelijk vorm terug. De oude, kokervormige balustrade was geheel verroest en kreeg een moderne leuning naar een nieuw ontwerp, die de villa een frisse, hedendaagse uitstraling gaf.

Bij de renovatie werden aan de buitenkant van de villa enkele kleine veranderingen in kleur aangebracht, niet alleen om de gevels van meer nuance te voorzien, maar ook om de verschillende volumes te accentueren. Voor de gevels werd donkergrijs gekozen en voor de leuningen zwart. Zo werd de villa gemoderniseerd en werd het bestaande patroon van het metselwerk opgefrist en vernieuwd.

Maar ook aan het interieur werd aandacht besteed.

Voor de woonkamer met een grondoppervlak van ongeveer 200 m² hebben we een grote open haard ontworpen. De witte haard steekt de kamer in waarbij de imponerende grootte harmonieert met de breedte van de ruimte waarvoor hij werd ontworpen. De haard is afgewerkt met baksteen en marmer zodanig dat een brede haardopening is ontstaan. Tussen de zijmuren en de haard werden ramen aangebracht die de haard omlijstten en uitzicht boden op de tuin.

In de woonkamer is op een verhoging een zithoek gecreëerd. We plaatsten daar een Doge, een designtafel van Carlo Scarpa. Deze tijdloze tafel en de leren stoelen contrasteerden met de andere meubels in de woning die uit de 17e eeuw dateren.

Antiek en modern ontmoeten elkaar en geven de inrichting een warme, karaktervolle identiteit.