Restyling ten behoeve van een advocatenkantoor

Het restyling project een oude kantoorruimte werd uitgevoerd bij de verjonging van advocatenkantoor in Italië. Het kantoor was al jaren in Sciacca gevestigd en had een goede reputatie. Toen het kantoor overgenomen werd door een van de zonen van de oprichter, werd mij gevraagd de totale renovatie van de oude kantoorruimte te verzorgen.

De verschillende ruimtes die als werkkamer werden gebruikt, vertoonden alle kenmerken van een Italiaanse woning uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Men kwam via een kleine hal binnen, waarna een lange gang volgde waaraan alle kamers lagen. De eigenaar wilde het kantoor zodanig renoveren dat het niet alleen een nieuwe functionaliteit, maar ook een frisse uitstraling kreeg. Het zou een modern, warm kantoor moeten worden met grote ruimtes die op een flexibele manier gebruikt zouden moeten kunnen worden. De inrichting moest strak, elegant en hedendaags zijn.

Omdat er veel advocaten moesten werken, zou er een vergelijkbaar aantal kantoorruimtes moeten komen. De ruimtes werden in twee groepen geclusterd, zodanig dat in het midden van de lange gang slechts twee deuren toegang gaven tot een ruimte waarop een aantal werkkamers voor de advocaten en een waarop kamers met andere functies uitkwamen.

De restyling van de gang

De gang vormde de kern van het project en daarom kreeg een bijzondere uitstraling: een van de zijkanten werd gebogen op een manier dat de bocht de aandacht op de vergaderzaal richtte. Deze bevond zich achter een glazen wand aan het einde van de gang. Net als bij een verdwijnpunt trekt de blauwe vergaderruimte  alle aandacht naar zich toe, niet alleen als men door de gang loopt, maar ook als men binnen in de wachtkamer zit.

Verlichting en vloer

De verlichting en de vloer volgen de beweging van de boog. Voor het patroon in de parketvloer werden twee soorten hout gebruikt. De donkere soort benadrukte de rotatie van de boog. De lichtere platen werden parallel met de bocht gelegd. Op deze manier creëerde de tweekleurige vloer een dynamisch effect die de richtingen van de muren volgen.

De werkkamers van de advocaten bevinden zich langs de rechte zijkant van de gang. De grootste kamer biedt via een op maat ontworpen deur direct toegang tot de vergaderzaal. Op deze manier vormen beide kamers een unieke, bredere ruimte.

De kamers voor de advocaten 

De kamers, bestemd voor alle andere functies (secretariaat, administratie, archieven, toiletten. badkamers), werden in de ruimte achter de boog opgenomen. De ontvangstbalie bij de entree met de ernaast gelegen wachtkamer lag  tegenover de vergaderzaal aan het andere einde van de lange gang.

Het kantoor heeft een elegante uitstraling gekregen door de bijzondere vorm van de verschillende ruimtes, door een afgewogen keuze van kleuren en door de nauwgezette afwerking. Meubilair als binnendeuren en wandkasten werd op maat ontworpen, terwijl bijvoorbeeld de oude meubels van de advocatenfamilie werden hergebruikt. Oude elementen werden met nieuwe gecombineerd zodat antieke fauteuils een plaats vonden naast meubels van Italiaans design, zoals de mooie fauteuils van Poltrona Frau.

De kleuren blauw en crème, turquoise en hout komen overal in het project terug en vormen rustgevende combinaties in de kamers van een stoer en dynamisch kantoor van jonge strafrechtadvocaten.