Villa Ingha

Een renovatieproject op maat

Een bestaande villa kan door een renovatieproject tot nieuw leven worden gewekt. Nieuwe technologieën en know-how, duurzame oplossingen en materialen die een gezonder en efficiënter gebruik van de woning kunnen bevorderen, maken van dit project een voorbeeld van de volledige transformatie die een woning kan ondergaan.

Het huis stond er al, maar was nog niet afgebouwd toen ons de renovatie-opdracht verleend werd. In de loop van de tijd was de bestaande indeling en de uitstraling behoorlijk gedateerd geraakt en beide voldeden niet meer aan de eisen die de levensstijl van de bewoners aan de woning stelde.

Ons project voor villa Ingha behelsde een functioneler en moderner vormgegeven interieur, aangepast aan de smaak van de nieuwe bewoners, en complete restyling van de gevels in relatie tot het interieur.

Een hogere en strakke overkapping verving de arcaden langs de hoofdgevel bij het terras. De overkapping overhuifde ook een deel van het boventerras en bood in het verlengde van de daklijn ruimte voor de zonnepanelen.

De dakranden staken aan de voor- of achterzijde van het huis ver uit zodat op de begane grond de mogelijkheid ontstond in de schaduw te zitten.

Op het dakterras zorgde een groot afdak voor een plek die ‘s zomers geschikt was als loungehoek, ontworpen als het dek van een schip vanwaar men kan genieten van een mooi uitzicht over de zee.

Binnenshuis werd veel aandacht aan de functies van de ruimtes besteed.

De woonkamer en de keuken werden met elkaar verbonden want de keuken is het hart van de woning. Het is de plek waar je met familie en vrienden gaat koken, kletsen, lachen.

De entree is tegenover de open haard. Deze open haard vormt een opvallend element en wordt gevoed met pellets. Hierdoor en dankzij het gebruik van speciale materialen en apparaten is het huis energieneutraal.

De slaapkamers en de badkamers kregen een plek langs de gang aan één zijde van villa Ingha. Langs deze gang werd nog een ander overkapt terras aangelegd tegen de zijkant van de tuin.

Voor de buitenvloer en voor de gevels is vooral hout als materiaal toegepast. Het hout werd afgewisseld met pleister als deklaag voor de buitenmuren wat zorgde voor mooie driedimensionale effecten in relatie met de binnenruimten.

Alles was niet meer goed was, is in dit renovatieproject onder handen genomen. Het project laat zien dat architectuur een beter leven mogelijk maakt, dat architectuur de kunst van het wonen is.