Villa Lidia

Elk gebouw is een afspiegeling van een veranderende wereld en van veranderde gewoonten, en ontstaat daardoor onder invloeden van binnenuit en van buitenaf. Een gebouw kan daarom niet statisch zijn, maar zal zich voortdurend moeten kunnen aanpassen. Deze gedachte geldt niet alleen deze villa, maar vormt altijd ons uitgangspunt als we ons bezinnen op een project.

Omdat een project afgestemd moet zijn op hun levensstijl en hun wensen, spelen cliënten een belangrijke rol bij de totstandkoming van een project. Uitgangspunten voor een eerste ontwerp zijn daarom de omgeving van het gebouw en de mensen voor wie het gebouwd wordt.

Villa Lidia buiten Sciacca is een project voor een jong echtpaar met twee kleine kinderen. Het stel wilde een moderne woning, een flexibele indeling en veel licht. De kavel is tamelijk breed en er is voldoende ruimte voor de aanleg van een tuin.

We hebben een strakke, moderne villa ontworpen. Vanaf de entree waar ruimte is voor een kledingkast, komt men in de woonkamer of in de eetkamer. De aparte keuken ligt naast de eetkamer en is anderzijds verbonden met een patio.

De trap bij de woonkamer voert naar de eerste verdieping waar drie slaapkamers gelegen zijn, elk met een badkamer en een breed balkon.

Hoe aangenaam is het in de lente of de zomer ‘s ochtends vroeg buiten te ontbijten. Het dak steekt uit over de balkons en biedt zo overdag schaduw.

Een schuifwand maakt het mogelijk van de slaapkamers van de kinderen één grote speelkamer te maken.

De patio op de begane grond was een must. De familie houdt ervan ‘s zomers buiten te eten en daarom staat op de patio een buitenkeuken, uitgevoerd in steen en hout. Het grastapijt naast de citroenboom versterkt het gevoel buiten te zitten.

Voor de buitengevels en de loggia’s werd eveneens hout gebruikt. Het heeft een warme uitstraling, is duurzaam en heeft verschillende toepassingsmogelijkheden.

Duurzaam concept

De constructie bestaat bijna volledig uit populierenhout van Thermowood, wat een mooi contrast vormt met het beton. De gevel heeft een houten ribbenstructuur tegen een zwarte achtergrond en lijkt daardoor in het voorbijgaan van kleur te veranderen.

De muren van de villa hebben een isolerende functie en zijn daarom ongeveer 30 cm dik; de koeling geschiedt op natuurlijke wijze. In het ontwerp is verder onder meer opgenomen de opvang van regenwater, een zonneboiler in de bijkeuken, led-verlichting, energievoorziening door zonnepanelen, elektrisch koken, een droog toilet en driedubbele beglazing voor alle ramen en glazen wanden van het huis.

De glazen wanden maken het huis energiezuinig en bieden tevens een mooie omlijsting van het zicht op de tuin zodat de familie ook binnenshuis van de tuin kan genieten. Dankzij de brise-soleil ontstaan binnen mooie lichteffecten en lijken de muren door de schaduwen met zwart-wit-schilderijen behangen.