Woonark aan de Vinkeveense plassen

“Wij willen graag een royale woonark, strak en modern, met een open haard in de woonkamer, veel licht, zo mogelijk ook beneden. Verder zouden we vier slaapkamers willen hebben, zodat onze kinderen hier kunnen logeren. Kan dat?” Met die vragen kwamen de opdrachtgevers bij ons.

Hoewel de afmetingen van de woonboot tamelijk gering waren, moest het kunnen lukken. Conform de richtlijnen van de gemeente mochten we een ark ontwerpen van 16 m lang en 4 m breed. We hebben met variabele vloerhoogten gewerkt zodat het daglicht overal tot diep in het casco van de ark kon doordringen.

Vanaf de vlonder bereikt men via drie treden de entree waar de meterkast, het toilet en de trap hun plek hebben gekregen. Een brede glazen wand tegenover de deur zorgt voor veel licht in het halletje.

Ook een deel van de vloer naast de glazen wand is van glas en dit laat het daglicht verder naar binnen vallen.

Het halletje komt uit op de keuken vanwaar men via drie neerwaartse treden in de woonkamer komt. Het niveau van de woonkamer is gelijk aan dat van de vlonder zodat een continuïteit ontstaat tussen binnen en buiten, een continuïteit die nog versterkt wordt door de keuze van hout als materiaal voor de bekleding van de woonkamer en voor de vlonder. De woonkamer heeft aan twee zijden brede glazen wanden die het mogelijk maken vanuit alle ruimtes van de woonark een bik op de Vinkeveense Plassen te werpen. Bij onze manier van ontwerpen is perspectief een leidend beginsel zodat er doorkijkjes ontstaan waardoor men van binnenuit altijd zicht heeft op de omgeving.

De ouderlijke slaapkamer is aan de achterzijde van de woonboot gelegen. Het casco omvat een grote slaapkamer en twee eenpersoonskamers, alle met een raam boven het niveau van het water. Dat geldt ook voor de badkamer.

De woonark wordt omgeven door terrassen op verschillende hoogten zodat men elk uur van de dag van de zon en van het kabbelende water kan genieten.