Laat het polderlandschap binnenkomen

Laat het polderlandschap binnenkomen

Excellent, Leven & Wonen 2012

Tekst: Renée ter Berg / Foto’s: Denis Guzzo

Het uitgestrekte polderlandschap, de grazende koeien, voorbijgaande fietsers en het kronkelende water; de Italiaanse architecte Maria Elena Verbruggen-Fauci is erdoor gefascineerd.

Het Nederlandse landschap beïnvloedde haar ook bij het ontwerpen van deze moderne woning in het landelijke Donkereind, Vinkeveen (De Ronde Venen).

Villa Vinkeveen interieur

Verbruggen-Fauci komt uit een Italiaanse familie van architecten en woont nu zes jaar in Nederland, waar ze haar eigen architectenbureau, MEF Architect, opgericht heeft. “Mijn vader is architect, net als meer leden van onze familie. Ik groeide op op de bouwplaats. Het werk van mijn vader vond ik altijd heel inspirerend, waardoor ik al sinds ik een klein meisje was, dit beroep wilde uitoefenen. Het is een mooi vak, want wat je doet staat er ook echt. Als mijn kinderen later door de straat lopen kunnen ze zien wat hun mama heeft gemaakt. En ik hou ervan om telkens weer in nieuwe projecten te stappen, op nieuwe plaatsen te komen met een nieuwe omgeving en nieuwe klanten.” Dynamische en flexibele omgeving Deze woning in Vinkeveen vormde voor haar een prachtige nieuwe uitdaging. Maria Elena Verbruggen-Fauci: “De bewoners hebben een stuk grond gekocht in landelijk gebied, maar wilden toch graag een huis met een hedendaagse uitstraling. Voor het interieur wilden ze graag een dynamische en flexibele omgeving, waarin de ruimtes niet beperkt waren qua functie. Zowel in de woonkamer als in de slaapkamer willen ze ook kunnen werken. Open ruimtes waren een belangrijke wens.”

Dynamische en flexibele omgeving

Deze woning in Vinkeveen vormde voor haar een prachtige nieuwe uitdaging. Maria Elena Verbruggen-Fauci: “De bewoners hebben een stuk grond gekocht in landelijk gebied, maar wilden toch graag een huis met een hedendaagse uitstraling. Voor het interieur wilden ze graag een dynamische en flexibele omgeving, waarin de ruimtes niet beperkt waren qua functie. Zowel in de woonkamer als in de slaapkamer willen ze ook kunnen werken. Open ruimtes waren een belangrijke wens.”

“De omgeving is schilderachtig mooi. Door een juiste verdeling van de ramen heb ik ervoor gezorgd dat je er vanuit elke plek optimaal van kan genieten”

Modern met traditionele kenmerken

Bij het ontwerpen van deze moderne woning was er een uitdagende factor. Verbruggen-Fauci: “Volgens de commissie welstand moest
de nieuwe woning goed aansluiten op de omgeving. Het mocht dus niet te veel breken met de traditionele manier van bouwen. In Donkereind heb je prachtige authentieke boerderijen, maar ook veel nieuw gebouwde woningen die oud lijken, maar waaraan je niet kunt zien wanneer ze eigenlijk gebouwd zijn. Het zijn anonieme gebouwen geworden. Ik heb altijd geleerd dat je moet tonen wanneer het huis ontworpen is.” Architecte Verbruggen-Fauci nam de uitdaging aan en creëerde een eigentijdse woning met karakteristieke eigenschappen van de boerderijen uit de streek. “Ik heb gebruik gemaakt van dezelfde traditionele materialen en het ontwerp naar deze tijd vertaald.”

Villa Vinkeveen interieur
Villa-Vinkeveen-interieur

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.