UIT magazine | Een stukje Italië in Vinkeveen

Donkereind, in Vinkeveen De Ronde Venen, is een door weilanden gekarakteriseerde omgeving waar veel traditionele boerderijen met een rieten kap op een rij staan. In dit landschap is de villa te vinden die Maria Elena Verbruggen-Fauci van MEF ARCHITECT ontworpen heeft. “Ik ben gefascineerd door de proporties van deze boerderijen, de vormen, de gebruikte materialen en de houten decoraties, die helemaal anders zijn, in vergelijking met de landhuizen in mijn land van herkomst, Italië.

Door de authentieke materialen en het gebruik hiervan spreekt de villa een andere taal, die moderner en actueler is en, misschien, ook een beetje Italiaans. Het moest wat betreft Maria Elena zeker geen duplicaat zijn van een traditioneel gebouwde, nieuw huis.

Via de voordeur en een kleine hal sta je direct in de woonkamer. De open keuken vormt een deel van de woonkamer maar is door de toepassing van een muur en een verlaagd plafond toch een ruimte op zichzelf. De trap naar de eerste verdieping bevindt zich ook in de woonkamer.

Deze is in een hoek geplaatst, geheel omgeven door glas en zwevend uitgevoerd, zodat het uitzicht behouden blijft en de trap ook van buiten goed te zien is.

De meeste meubels zijn op maat ontworpen, zoals de openhaard, de schuifdeur en de buitendeuren.