Een Italiaanse architect voor uw Italiaans restaurant?!

Een Italiaanse architect voor uw Italiaans restaurant?!

Restaurantjes zijn tegenwoordig “the place to be”, de plek waar je wil zijn en gezien wil worden. Een chique en trendy omgeving waar de kwaliteit van de smaak, van wat je proeft, gepaard gaat met een even hoge kwaliteit van de bediening, de architectuur, de sfeer, de ambiance, het tafellinnen, de muziek.

Is uw restaurant “The place to be”?

Een restaurant succesvol maken vereist een concept. Dit concept omvat alles, van het interieur tot de menukaart, van de indeling tot de producten, van de materialen voor de inrichting tot de gerechten. Alle elementen worden op elkaar afgestemd zodat de zaak een sterke eigen identiteit krijgt. Het imago van het restaurant is synoniem voor de belevenis: de ervaring van de gast in die bijzondere omgeving.

Met zo’n concept als uitgangspunt kan uw restaurant zich onderscheiden van de grote massa en wordt een “place to be”.

Het is dus niet beperkt tot wat er gegeten wordt, maar gaat over alles wat bijdraagt aan een onvergetelijke maaltijd. De kwaliteit van de vestigingsplaats speelt een rol, maar ook de kwaliteit van de recepten. De uitstraling, het licht en de stoffering creëren in wisselende combinaties een bijzondere, plezierige sfeer. Als de ruimtes vanuit dit perspectief ontworpen zijn, versterken ze het imago van het restaurant.

Een boeiende binnenhuisarchitectuur met een functionele en efficiënte indeling, met zinnenstrelende materialen, een aangepaste verlichting, een bijzonder meubeldesign en aandacht voor alle details maakt van een restaurant zo een uniek restaurant, een plaats waar het goed toeven en lekker eten is, een plaats waar ze graag nog eens terugkomen.

Een restaurant met deze karakteristieken prikkelt meer dan alleen de smaakzintuigen, het streelt alle zintuigen. Heeft uw restaurant deze karakteristieken niet?

Dan hebt u mogelijk een probleem want zonder deze trend te volgen kunt u uw concurrentiepositie kwijtraken. Meer en meer verlangen gasten tegenwoordig een belevenis die wordt bewerkstelligd door een alomvattend concept dat een mooi en modern interieur verbindt met een hoge kwaliteit van het eten. Zo’n concept bevat de basis ingrediënten die uw zaak exclusief kunnen maken, iets speciaals voor uw vaste en uw toekomstige gasten. Dit geldt overigens voor alle soorten restaurants, groot of klein, en voor elke portemonnee.

Conventionele Italiaanse restaurants

Door het kosmopolitische karakter van Nederland is de internationale keuken alom tegenwoordig. Als Italiaanse viel mij op hoeveel Italiaanse restaurants er zijn: zo ongeveer op elke straathoek is wel een pizzeria of trattoria te vinden en als architect heb ik in het bijzonder belangstelling voor Italiaanse restaurants.

De meeste Italiaanse restaurants die ik in Nederland bekeken heb, hebben een interieur met weinig uitstraling. De indeling en de inrichting van de ruimte lijken weinig doordacht. Het is allemaal wel netjes, maar nogal conventioneel, zo niet ouderwets.

De focus ligt op het eten en voor de sfeer bestaat amper aandacht. De kwaliteit van de ingrediënten en de originaliteit van de gerechten krijgen alle aandacht, terwijl de uitstraling van de eetzaal van minder belang lijkt.

Zo kan het uitgangspunt van Italiaanse restauranthouders van de vorige generatie samengevat worden. Vele jaren geleden zijn zij hun restaurants in Nederland begonnen; sommige van die restaurants doen het nog heel goed, andere een stuk minder en dat is niet te wijten aan de naweeën van de crisis.

Voor die laatste groep wordt het tijd voor iets nieuws, een totaalconcept, een concept op maat, zodat uw zaak een boost krijgt en een nieuwe markt kan veroveren.

Als uw klanten niet meer terugkomen, hebben wij een oplossing

MEF-architect werkt samen met 2 chefkoks: Nino Bentivegna en Leonardo Iannantuoni.

Nino Bentivegna is eigenaar van het restaurant Hostaria del Vicolo in Sciacca, Sicilië. Zijn restaurant serveert verse pasta en visgerechten, die traditie, innovatie en gezondheid combineren. Sinds 1983 promoot Nino zijn filosofie Arcigola, later omgedoopt tot de Internationale beweging Slow Food. Hij werkt samen met een aantal tijdschriften, waaronder, Slow Wine, en als meesterproever schrijft hij ook artikelen over olijfolie in het blad Slow Food en Osterie d’Italia. Recent werd zijn restaurant geselecteerd door de beroemde chefkok Accursio Craparo als een van de beste restaurants in Italië, voor The Fork Restaurants Award en Identità golose.

…en nog

Leonardo Iannantuoni is eigenaar van een kleine winkel annex restaurant, de Piccola Bottega  in Uithoorn, Nederland. Leonardo is eveneens chefkok, geboren en getogen in Carpi, vlakbij Modena in het noorden van Italië. Hij is gespecialiseerd in vis- en vleesgerechten in combinatie met bijzondere producten en aroma’s die (nog) niet bekend zijn in Nederland.

In zijn Piccola Bottega (letterlijk, kleine winkel) bedenkt en bereid hij dagelijks de lekkerste maaltijden, die de smaakpupillen van zijn klant tot leven brengen.

Samen met Nino Bentivegna en Leonardo Iannantuoni biedt MEF-architect u een totaalpakket aan.

MEF-architect in de persoon van Maria Elena Fauci en de beide experts in gastronomie, ontwikkelen voor u een nieuwe formule om uw restaurant een nieuwe start te geven die uw gasten aan u zal binden en nieuwe gasten tot een bezoek zal verleiden.

Waar te beginnen?

Natuurlijk is de vestigingsplaats van fundamenteel belang. De locatie speelt een grote rol bij de vormgeving, de indeling en de inrichting van het restaurant. Zij vormt het uitgangspunt en is tegelijk de inspiratiebron voor de ontwikkeling van een origineel concept voor uw eigen Italiaanse restaurant. Vanuit de bestaande situatie doet MEF-architect onderzoek naar de verschillende mogelijkheden van de ruimtes en de functies die zij moeten vervullen. Op basis daarvan kunnen wij voor het interieur een ontwerp maken dat rekening houdt met het vernieuwde concept van het restaurant: een indeling om alles perfect te laten functioneren.

Op de ontwerptekening krijgen de keuken, de voorraadkamer, de wijnkelder, koelkasten, de garderobe en de toiletten, de bar, een eventuele lounge corner, tafels, stoelen en banken, in feite alles, hun eigen plaats met de vereiste afmetingen. Alle elementen worden zo geplaatst dat in het restaurant alles makkelijk, comfortabel en soepel kan verlopen.

De bestaande situatie en/of uw wensen daar omtrent bepalen of de bar of de keuken de kern van het project wordt. De uitstraling van de toegang, de bar en de eetzaal zal in toenemende mate aangename gevoelens oproepen, vooruitlopend op het genot van de gerechten en de bijpassende wijnen.

Ruimtes en menukaart vernieuwen

In het project wordt aandacht besteed aan de sfeer: verlichting, verlaagde plafonds en meubilair worden ontworpen met aandacht voor ook de kleinste details, want juist in die details wordt het gevolgde concept zichtbaar. Textiel, combinaties van materialen, kleuren en accessoires al dan niet design, worden gekozen om een zintuiglijke ervaring te creëren, om comfort te verschaffen en om een beeld van Italië op te roepen.

Bij een nieuw restaurantconcept horen ook nieuwe, meer hedendaagse gerechten. Het heeft weinig zin de ruimtes wel, maar de menukaart niet te vernieuwen. Dat betekent andere recepten, toebereid met andere ingrediënten en producten voor nieuwe smaken. De Italiaanse keuken verschilt van regio tot regio en daardoor is het eten zo gevarieerd dat er keus in overvloed is. Voor een restauranthouder moet het een uitdaging zijn die gerechten aan zijn gasten voor te zetten en hen de smaak van Italië of van een Italiaanse regio te laten ontdekken.

Met dit voor ogen zal de kookexpert zich bezighouden met smaken, aroma’s en geuren, en met die ingrediënten die tot de essentie van de Italiaanse gastronomie behoren. Hij kan met suggesties voor nieuwe recepten komen en kan u culinair advies geven voor het gebruik van de originele ingrediënten bij de bereiding van Italiaanse specialiteiten. Waarom niet? U kunt iets traditioneels variëren door het toevoegen van kruiden of aroma’s die de smaak accentueren of juist iets moderns te bedenken… Wat drank betreft kan Nino Bentivegna of Leonardo Iannantuoni voor u op basis van expertise die verrukkelijke wijnen uit de verschillende regio’s van Italië selecteren, die uw nieuwe gerechten zeker onvergetelijk maken.

Wij kunnen voor u een modern restaurant ontwerpen met een versterkt imago op basis van Italiaanse originaliteit en know how. Daarvoor gebruiken wij onze expertise en ervaring. Verlost van die zorgen hebt u alle gelegenheid op het werkblad in de keuken nieuwe combinaties te verzinnen voor producten en verse ingrediënten en ze om te toveren tot hedendaagse gerechten. Dat hoeft geen droom te blijven.

Made in Italy & Restaurant design

Made in Italy is dus niet alleen terug te vinden in de elegantie van het design van uw gerenoveerde restaurant, maar ook in de gerechten. Beide dragen een contemporain stempel, want ook de traditionele Italiaanse keuken kan aangepast worden, zolang het wezen maar bewaard blijft.

Italiaans design en Italiaanse creativiteit, gevoed door studie, onderzoek, passie en ziel, helpen daarbij een ambiance te creëren waarin de smaakpapillen optimaal gestreeld kunnen worden.

Dat is Restaurant Design, een sector in voortdurende beweging en ontwikkeling. Nieuwe concepten en ideeën worden gecombineerd met liefde voor eten zodat ook een simpel diner of eenvoudige lunch een bijzondere ervaring wordt.

Enkele voorstellen voor restaurants

Wie van vintage houdt en de sfeer van het zuiden van Italië wil oproepen, kan de zaal verdelen in de drie zones die herinneren aan de huizen van de oma’s van vroeger: een kleine zitkamer, de keuken en de ruimte waar het brood gekneed werd. Daar horen pasteltinten bij en originele gebruiksvoorwerpen uit oude boerderijen of van rommelmarkten.

Wie echter kunst en eten wil combineren in een voortdurende afwisseling van aanvulling en contrast, kan het restaurant van een klein podium laten voorzien waar jonge talenten zich kunnen etaleren. Een deel van het restaurant is dan een theatertje, bedoeld voor presentaties over gastronomie of voor muzikale intermezzi waarvan de gasten tijdens het eten kunnen genieten.

Cultuur, kunst, theater, literatuur en koken: het restaurant kan in de loop van de dag van kleur verschieten. Is het overdag een traditionele lunchroom, ‘s avonds biedt het iets anders: muzikale aperitieven, kleine concerten, boekpresentaties of bijvoorbeeld een diner met een thema, met daarbij activiteiten die kunst en de cultuur van het koken verbinden.

Wie een eethuis in een oude boerderij heeft en natuurlijke producten gebruikt, kan daar bij de inrichting op inspelen bijvoorbeeld door van oude fruitkisten een kastenwand te maken waarin de flessen wijn komen te liggen. Een pergola kan de blik van de gast richten op de moestuin waar biologische groenten, kruiden en fruit voor eigen gebruik gekweekt worden.

Een open keuken kan heel aantrekkelijk zijn. Voor de gast is het een bijzondere ervaring te zien hoe schoon en netjes de keuken is, hoe de gerechten bereid worden en hoe de chef ervoor zorgt dat de borden mooi opgemaakt worden voor ze worden rondgedeeld.

… en voor Drink and Food

Een nieuw concept is het restaurant dat Drink and Food combineert als reactie op de vraag: wat te doen tussen aperitief en diner.

De gast kan aan de bar zitten en genieten van een glas wijn en wat lekkere, kleine hapjes als amandelen, panzerotti, allerlei bruschettine met pomodorini.

Dit kan voorafgaan aan een diner in de naastliggende zaal, een hedendaagse open space waar de tafel verlicht wordt door een strakke buislamp die aangaat als de tafel bezet is.

De achterwand is van baksteen.

Andere materialen als hout, keramiek en staal geven de eetzaal een intieme en chique uitstraling.

Zoals we gezien hebben, zijn er talloze mogelijkheden om bestaande restaurants een nieuw imago te geven zodat ook toekomstige generaties graag een bezoek komen brengen aan uw Italiaanse restaurant.

Interieur en trends

Het is trendy in een interieur allerhande kleuren en verschillende materialen te combineren. Contrasten door gevarieerde patronen van ruiten of strepen bewerkstelligen een zintuiglijke ervaring die versterkt wordt door warme stoffen zoals fluweel, en materialen als hout, messing, corten-staal en glas.

Tegenwoordig komt men het contrast zwart-wit amper meer tegen. Zelfs de iconische zwart-wit foto’s van Marcello Mastroianni en Sophia Loren zijn uit de mode. Maar voor wie ze toch graag wil laten zien, zijn wel oplossingen te bedenken buiten een zwart-wit kader om.

Nu worden zwart of wit eerder met oranje, donkerblauw of groen verbonden. Op dit moment vormen allerlei nuances groen, lichtgroen, donkergroen, bosgroen een hype. Fluweel is geliefd als bekleding van stoelen en banken met patronen die met elkaar en met de motieven van de vloertapijten contrasteren. En verder zijn het de uitgebalanceerde tegenstellingen tussen gladde en grove materialen, harde en zachte, van vergulde metalen en hout tot kleurige stoffen.

Maar is de moeite waard?

Natuurlijk. Een fris restaurant met een goed imago trekt meer cliënten, zo stellen marketingstrategieën. Wie bij wil blijven en zijn marktpositie wil behouden, moet daarom regelmatig zijn imago oppoetsen, zo niet vernieuwen. Dat geldt voor restaurants evenzeer als voor modewinkels, schoonheidssalons en Spa-hotels. Deze nieuwe klanten en klanten die terugkomen, betalen u uw investering terug.

Bel gerust voor een vrijblijvend afspraak. Wij komen graag langs voor een gesprek over de verschillende mogelijkheden van uw zaak en over alles wat verbeterd of veranderd zou kunnen worden. Samen met u kunnen wij een boost geven aan uw huidige zaak en deze omvormen tot een sfeervol en succesvol Italiaans restaurant.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.