Een nieuw verhaal vertellen

Voordat Corona ons leven behoorlijk op z’n kop zette, kon ik me niet voorstellen een renovatieproject op afstand te kunnen begeleiden. Dankzij technologieën als Whatsapp en Zoom was het echter heel goed te doen.

Een jonge familie die mij al eerder opdrachten had verstrekt, had besloten haar appartement aan zee van de hand te doen en buiten de stad een villa aan te kopen. Dat besluit was ook een gevolg van de volledige lockdown die wij allemaal meegemaakt hebben. Na een lang jaar binnen hadden ze er grote behoefte aan buiten op een terras te kunnen zitten en te genieten van de mooie zonnige dagen op Sicilië. Ook  wilden ze dat hun kinderen minder zouden gaan gamen en meer in de tuin gaan spelen met andere kinderen uit de buurt, en met de hond en de poes die inmiddels waren aangeschaft.

De villa was tamelijk nieuw en in goede staat, maar behoefde enige aanpassingen.

De cliënten wilden graag een open space creëren met de ruimtes van de gang, de keuken en de grote woonkamer.

Door de dubbele hoogte van de ruimte tussen de woonkamer op de begane grond en het kantoor op de eerste verdieping kreeg de open space een theatraal effect, want van boven kon je van een mooi zicht op de woonkamer en de gang genieten.

Het huis had veel mogelijkheden en voor mij bood het een goede gelegenheid het project in vrijheid te ontwikkelen.

De plattegrond was bijzonder en liet mij mooie oplossingen bedenken, zowel voor de indeling als voor de inrichting van de woning. Het grondplan was het resultaat van de samenvoeging van twee rechthoeken die ten opzichte van elkaar gedraaid waren. Door de rotatie ontvouwden de muren zich als theatrale vleugels wat een dynamisch effect had op de beleving van de ruimtes.

Uitgaande van deze dynamiek werd het project ontwikkeld door gebruik te maken van de verschillende doorkijkjes. Waar looproutes van de ene naar de andere plek leidden, werden tegen de achtergrond aan het eind van de route opvallende elementen geplaatst die een uitnodiging vormden de ruimtes te verkennen.

De woonkamer heeft twee zichtlijnen: de ene gericht op een nieuwe theatrale trap en de andere op de nabije keuken met designlampen als eyecatcher. Het plafond waaraan de lampen hangen, werd met een zwaarte streep afgezet, die een omlijsting vormde van het uitzicht op de keuken vanuit de gang.

Tussen de keuken en de woonkamer werd een grote kolom geplaatst op de as van de rotatie. Het is een imposante cilinder. Daarachter is de overloop die naar de slaapkamers leidt. In de richting van de kolom werd een verlaagd plafond aangebracht. De daarin aangebrachte ledverlichting zorgt voor een mooi zwevend effect waardoor de ruimte los van het plafond lijkt te komen.

De trap die voor de entree was ontworpen, werd in staal en hout uitgevoerd. De trap werd gezien als een meubel, als een soort multifunctioneel, opvallend object met horizontale elementen waarop vazen en beeldjes gezet konden worden. Terzijde van de trap werd een opbergkast gemaakt voor jassen en schoenen.

De renovatie van het huis is uitgevoerd in de zg. industriële stijl. Daarbij creëerden houten elementen een warm contrast met het staal. Tegelijk boden ze de mogelijkheid het meubilair dat de klanten reeds bezaten, te integreren en de inrichting te harmoniseren.

De buitenkeuken

Op Sicilië kan je niet zonder een buitenkeuken bij een villa. Het is er vaak mooi weer en dan is het gezellig samen met familie en vrienden buiten te zitten.

Mijn cliënten wilden graag een moderne en strakke keuken met een barbecue en een oven om pizza’s te kunnen bakken.

Met dit voor ogen bedachten we de keuken en alle onderdelen tegen de muur aan te brengen, tegen de achterwand van de bestaande keuken in de woning om makkelijk dingen van binnen naar buiten te kunnen brengen en vice versa. Voor de stabiliteit van de nieuwe constructie verbonden we deze met de gewapende structuur van de huismuur.

De bekleding van het aanrecht en van de steunmuurtjes voerden we uit met lavasteen. Lava is een heel duurzaam materiaal dat zich goed leent voor het gebruik in een keuken. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor de plaat waarop het pizzadeeg wordt gekneed en voor een klein bankje dat de afbakening van het gebied markeert dat door de buitenkeuken wordt ingenomen.

De vloer van de buitenkeuken bestaat uit een vlonder die een mooi contrast vormt met de donkere lavasteen en tegelijkertijd de kilte van de steen zelf neutraliseert.

Het bbq-blad is verlengd met een plank die als counter of tafel gebruikt kan worden. Daar kunnen barkrukken bij geplaatst worden waarop vrienden en familie kunnen zitten terwijl het vlees klaar gemaakt wordt.