Werken met contrasten is heel belangrijk om  aansprekende interieurs te krijgen. Net zoals het in musea en bij exposities wordt toegepast om een scenisch effect te bereiken of het zicht op het beeld of schilderij optimaal te laten zijn, wordt het door de architect gebruikt: het principe van figuur en achtergrond. In een museum is het niet de bedoeling dat het schilderij minder goed zichtbaar is door de wand waar het tegenaan hangt, zo is het in een woning niet de bedoeling dat bijvoorbeeld de treden van een trap wegvallen tegen de wand doordat ze dezelfde kleur hebben en van hetzelfde materiaal zijn. Maar als de muur (de achtergrond) een kleur krijgt en de treden van de trap (de figuur) van een ander materiaal zijn en/of in kleur een nuance vertonen, dan is er een contrast. Dat contrast gebruikt de architect om eentonigheid te vermijden. Als Italian design bureau, passen wij dit principe toe bij alle elementen van het project, zowel binnen als buiten. Bij de uitvoering levert dit soms theatrale perspectieven op.

Contrasten bij de inrichting kunnen gecreëerd worden door verschillende texturen, vormen en variatie in ruimtelijke volumes. Een ander soort contrast is dat tussen de bouwstijl en elementen van de inrichting en meubilering. Een dergelijk stilistisch contrast geeft de woning karakter en maakt de kamers bijzonder. Contrasten maken nieuwsgierig, nodigen uit de ruimtes te verkennen en de toegepaste materialen aan te raken. Zo begunstigen de contrasten de sensorische ervaring van het huis.

Dit is een opvallende eigenschap van de Italiaanse (binnenhuis)architectuur: zij werkt met contrasten, met diversiteit. Als alle elementen in een ruimte bij elkaar passen of op elkaar aansluiten, dreigt het gevaar dat het eindresultaat saai is. Eentonigheid is dan troef en de Italiaanse architect zal proberen dat te voorkomen.

Het eclectisch inrichten is hier ook tot een hoogtepunt gekomen. Let maar op de fraai combi van het oosterse kleed, de moderne tafel Doge van Carlo Scarpa en een klassiek dressoir. Alle elementen bij elkaar bevorderen contrasten.

werken-met-contrasten
Werken met contrasten
werken-met-contrasten