Trends voor de keukeninrichting

De keukens van dit jaar zullen worden gekenmerkt door technologie en creativiteit. Ergonomische vormen, verzonken handgrepen, ontspannende kleuren, innovatieve materialen en goed toegeruste kookeilanden zijn karakteristiek voor de moderne keuken.

De keukens zijn sierlijk en geheel afgestemd op de inrichting en de sfeer van de woonkamer.

Een uitgekiende esthetiek en hoogwaardige materialen: dat is de slogan voor de keuken van het jaar!

(Rechts- Project van MEF architect)

Hoogwaardige materialen

Voor het keukenblad komen alleen de meest hoogwaardige materialen in aanmerking, zoals Fenix , Dekton of Idylium, een nieuw materiaal dat door het Italiaanse autobedrijf Lamborghini ontwikkeld is en wordt geproduceerd in samenwerking met een Spaans bedrijf. De minerale stenen bieden de mogelijkheid een uniek keukenblok te maken, waarbij het aanrecht en de zijkanten inclusief lades (of deurtjes) met dit materiaal bekleed worden. Dit wekt de suggestie dat het keukeneiland een strak blok marmer is.

Maar anders dan bladen van marmer zijn synthetische bladen zeer duurzaam en vlekbestendig, en dankzij hun verschillende toepassingen en diktes geschikt voor gebruik binnen en buiten. Door het gebruik van technologische details zoals de straalmachine of het Franke zuiveringsfilter dat in de mengkraan van de spoelbak geïntegreerd is, krijg je een zeer functionele en voor vele doeleinden geschikte keuken.

Of je nu een sterrenkok bent of een liefhebber van snelle maaltijden, efficiëntie en bruikbaarheid staan in de keuken altijd centraal.

De geboorte van de anti-keuken

Het lijkt misschien vreemd, maar de “verborgen keuken” is een fenomeen dat veel mensen prettig vinden, vooral controlfreaks die altijd alles netjes en opgeruimd willen houden.

Soms hebben mensen maar weinig ruimte die ze tot keuken kunnen transformeren wanneer dat nodig is. Voor hen zijn functionele keukens ontworpen, gericht op elke smaak en geschikt voor elk gebruik.

Zo zijn er nu keukens waarvan het aanrecht – met een afstandbediening – opzij geschoven kan worden om de gootsteen te verbergen. Dat is een handige oplossing bij veel vuile vaat die zo snel uit het zicht kan verdwijnen.

Er zijn ook ingebouwde spoelbakken of fornuizen met schuifdeuren of panelen die eenvoudig geopend of gesloten kunnen worden om alles te verbergen zoals bij een ingebouwde kast. De deuren schuiven dankzij een geavanceerd systeem langs de zijkanten van de kast en verdwijnen zo uit beeld.

In de keuken is het, zoals we weten, doorlopend een chaos van accessoires, kleine apparaten, voedselverwerkers en dergelijke. Om die chaos te voorkomen hebben de grote merken systemen bedacht waarbij de werkbladen uitneembaar zijn en in draaideuren zijn opgenomen, zodat je de rommel op elk moment kunt verbergen. Het zijn slimme ideeën voor wie een keuken op een functionele manier wil gebruiken zonder iets in het zicht te hebben, zelfs geen oven.

Een andere trend is de hangkeuken. Dergelijke keukens rusten niet op de vloer, maar zijn echte hangende elementen. Het zijn opvallende decoratieve objecten die onmiddellijk de aandacht van de bezoeker trekken.

Er zijn ook kookeilanden die door een glaswand worden ondersteund om het massieve eiland een suggestie van lichtheid te geven.

Verlengde werkbladen van een kookeiland kunnen als tafel dienen waar je met je familie kunt ontbijten of dineren, en bieden de mogelijkheid tot extra bergruimte.

De keuken van dit jaar zal zo goed als geen handvatten meer te zien geven. De focus komt te liggen op nieuwe systemen om lades, kastjes en deuren te openen – licht, dynamisch en met hoogwaardige hardware.

De keuken van het hoogste niveau heeft als parool pure geometrie en essentiële lijnen. Geen tierelantijnen, slechts strakke vormen die bestemd zijn om lang mee te gaan.

Onconventionele spatschermen

Nieuwe materialen bieden de mogelijkheid een groot oppervlak te creëren met groot formaat platen als backsplash. Niet langer tegels tegen de muur achter het fornuis waarvan de voeg vies wordt door het gespetter van water of olie.

Steengoed heeft nu grote, veelzijdige en esthetische proporties gekregen met minimale voegen die zorgen voor strakke lijnen en een hygiënische afdekking.

De gebruikelijke horizontale spatborden zijn overbodig geworden en kunnen vervangen worden door hetzelfde materiaal als van het aanrecht.

De stijl is allesbepalend, met een accurate en innovatieve aanpak die verder gaat dan de gebruikelijke schema’s.

Afzuigkappen die eruit zien als design

Laten we afscheid nemen van de afzuigkappen uit het verleden, die lelijke en massieve schoorsteenvormige kappen.

De kappen van de toekomst worden worden alsmaar mooier en doen zelfs denken aan design.

Soms is de afzuiger in de kookplaat aangebracht tussen de pitten…