Een slaapkamer op zolder: zo doe je dat!

Een zolder heeft veel hoekjes

Iedereen weet dat Nederlandse huizen bijna allemaal schuine daken hebben. De ruimte onder het dak wordt vaak gebruikt als wasruimte of als opslagplaats voor koffers, dekens die niet meer nodig zijn, kinderspeelgoed dat we niet kunnen weggeven…

Maar afhankelijk van de situatie is het verplaatsen van de slaapkamer naar de zolder een optimale oplossing om een open-ruimte te creëren, vergelijkbaar met een hotel-suite, met een inloopkast of een vrijstaand bad waar je kunt ontspannen onder een raam dat uitkijkt op een sterrenhemel.

De zolder heeft veel hoekjes door de helling van het dak, de balken, de dakkapellen en de radiatoren op plekken waar we ze liever niet hebben; allemaal elementen die moeten worden geïntegreerd in een zorgvuldig ontwerp. Als dit niet goed wordt uitgevoerd, zal het resultaat niet zijn wat we hadden gehoopt. Daarom, zelfs als de ruimte relatief klein is, brengt het verschillende uitdagingen met zich mee, waarop moet worden gelet en waarvoor men zich moet wenden tot ervaren vakmensen.

Nauwkeurig project

Dus, zolders zijn ruimtes die tot op de centimeter nauwkeurig ontworpen moeten worden.

Hoe sfeervol is het om te slapen onder de houten balken die de schuine dakvlakken ondersteunen! Zij voegen een vleugje nostalgie toe…

Het daglicht is daar bijna altijd indirect. Via ramen in de schuine daken, of door dakkapellen te plaatsen, kun je een comfortabele en goed verlichte ruimte creëren.

De resterende ruimtes onder de schuine daken kunnen nuttige ruimtes zijn voor schoenen kasten of op maat gemaakte meubels. Met het juiste ontwerp kun je er ook een studeer-plek maken, voor als je liever in alle rust thuis werkt.

Kortom, een zolder biedt vele mogelijkheden. Laten we nu samen kijken hoe we kunnen beginnen met het creëren van jouw droomslaapkamer, precies zoals jij het wilt.

Zijn Japandi of Scandinavische stijl jouw favoriet?

Als je van minimalistische of Japandi-stijl houdt, moeten we een kleurenpalet kiezen in neutrale tinten gecombineerd met natuurlijke materialen om een ontspannen sfeer te creëren.

Gebruik lichte houtsoorten, zoals beukenhout of eiken, en natuurlijke stoffen om de Scandinavische stijl te creëren, die momenteel erg in de mode is.

Als je daarentegen donkerder hout wilt introduceren om de draagbalken te schilderen, is de kleur wit of licht beige te adviseren.

Voeg een fluwelen fauteuil toe in een pastelkleur voor een contrast als je niet van felle kleuren houdt.

Het resultaat is uiterst elegant.

Een duurzame zolder?

Dan raad ik je aan om goede thermische isolatie te gebruiken om warmteverlies te voorkomen, omdat warmte eenmaal omhoog stijgt door het hele huis. Zorg ervoor dat de ventilatie van je kamer goed doordacht is en gebruik natuurlijk licht.

Voor kunstmatig licht raad ik aan om dimbare LED-lampen te gebruiken, die langer meegaan dan gewone lampen.

Gebruik duurzame materialen, zoals hout, bamboe of hout met een FSC-certificaat, zelfs als afwerking voor je zolder. Kies voor  gordijnen die helpen om de temperatuur in je kamer aangenaam te houden.

En wil je het meubilair van oma gebruiken, of een stuk dat je op de kop hebt getikt op een tweedehandsmarkt? Niets beter dan objecten nieuw leven inblazen die charme toevoegen aan je slaapkamer…

Op deze manier wordt je nieuwe slaapkamer “circulair”.

Smart slaapkamer?

Installeer lampen die je kunt aan- en uitzetten en regelen met je smartphone, een thermostaat die de temperatuur in je kamer aangenaam maakt, en gordijnen die je kunt bedienen via je mobiele telefoon.

Plaats sensoren die je kamer voorzien van het gewenste comfort en die geactiveerd worden wanneer je in de kamer bent en alles uitschakelen wanneer je er niet meer bent.

En wil je een wekker met je favoriete muziek?

Ook dat kun je programmeren via technologische systemen die je vanaf je mobiele telefoon kunt instellen.

Als een hotel suite?

Benut de beschikbare ruimte in de zolder, rekening houdend met de schuine daken. Gebruik elegante en functionele meubels, zoals een bank, fauteuils of een klein bureau, om een ontspannings- en werkruimte te creëren.

Kies voor zacht en gezellig licht om een ontspannen sfeer te creëren. Ga voor lichte en neutrale kleuren om de ruimte groter en helderder te laten lijken.

Je kunt accenten toevoegen met donkere details of levendige kleuren voor wat contrast. Als de ruimte het toelaat, overweeg dan de toevoeging van een geïntegreerde badkamer.

Hoewel kleiner dan een standaard hotel badkamer, kan dit een vleugje luxe en een praktisch gemak toevoegen aan jouw droomkamer.

Een Total White kamer?

Het ontwerpen van een zolder omgezet in een tweepersoons slaapkamer met een “total white” thema kan een lichte, luchtige en verfijnde sfeer creëren.

Schilder muren en plafond in een witte tint om een schone en heldere achtergrond te creëren. Wit reflecteert licht, waardoor de ruimte visueel groter lijkt. Kies stoffen voor beddengoed, gordijnen en tapijten in witte of neutrale tinten. Materialen zoals linnen of katoen zullen een gevoel van lichtheid en frisheid toevoegen.

Maak het hoofdeinde van het bed het middelpunt van de kamer, het pronkstuk. Je kunt kiezen voor een witte, of lichtgrijze, capitonné-gevoerde hoofdeinde in fluweel. Kies een lichte vloer, zoals een zacht beige of taupe tapijt, of parket om warmte aan de kamer toe te voegen.

Kies minimalistische witte kunstwerken en creëer lichte contrasten met pasteltinten of grijstinten. Onthoud dat bij een “total white-stijl” geen combinaties met verschillende tinten wit worden gebruikt, maar eerder met grijstinten.

Zorg ervoor de zuiverheid van het wit te balanceren met texturen en details om te voorkomen dat de ruimte te eentonig wordt. Deze “total white” stijl kan een verfijnde, serene en gastvrije tweepersoons slaapkamer creëren.

Dus…

Onthoud dat het ontwerp van de slaapkamer op zolder kan worden aangepast aan jouw persoonlijke smaak en specifieke behoeften. Het doel is om een gezellige, functionele en esthetisch aangename ruimte te creëren, geïnspireerd door de kenmerken die jij wenst.

En als je meer wilt weten of hulp en advies nodig hebt om jouw zolder slaapkamer nog specialer te maken, kun je altijd contact met me opnemen via de mail: info@mefarchitects.nl.

Intussen vind je hier de link naar Pinterest om enkele voorbeelden te bekijken die ik heb ontworpen!

Veel lees en kijkplezier.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.