Villa in Vinkeveen

De villa in Vinkeveen vormde voor ons een prachtige uitdaging. De bewoners hebben een stuk grond gekocht in landelijk gebied en zij wilden toch graag een huis met een hedendaagse uitstraling.

Volgens de commissie welstand, moest de nieuwe woning goed aansluiten op de omgeving. Het mocht dus niet te veel breken met de traditionele manier van bouwen. Maar architectuur in de tijd moet altijd herkenbaar zijn. Aan een gebouw moet je kunnen zien in welke tijd het is ontworpen. Het was zeker uitgesloten dat wij een huis moesten ontwerpen waarvan karakteristieken die van een oude boerderij zou kunnen zijn.

Dus wij hebben de uitdaging aangenomen en een eigentijdse woning ontworpen. Traditionele vormen en materialen uit de streek zijn voor ons een referentie geweest, maar ze werden op een hedendaagse taal vertaald en aan het nieuwe project toegepast.

Daarnaast speelde het landschap het belangrijkste rol bij het concept van de woning. Natuur is schilderachtig mooi en die wilden wij naar binnen trekken in het huis.

Door een bestudeerde indeling van de ramen hebben wij ervoor gezorgd, dat net als schilderijen op de polder, konden de inwoners van de natuur eromheen genieten, omdat vanuit elke plek optimaal naar de omgeving konden kijken.

Zo is het huis, niet langer een losstand object, maar een woning die een duidelijke connectie met de locatie heeft op elke richting.

Door een balans tussen de cultuur van de plek en de liefde voor moderniteit is dit project zeker gelukt. Het kreeg de complimenten van de welstand commissie die het ontwerp snel en zonder problemen heeft goedgekeurd.

Het werd ook veel keer gepubliceerd in verschillende tijdschriften, hier in Nederland en ook buitenland.

Interieur

Voor dit project zijn de locatie en het bestaande volume heel inspirerend geweest. Vanwege het groene karakter van de omgeving wilden wij dit mooie natuurlijke landschap tegenover de villa onderdeel maken van het interieurdesign. Dat betekende dat alle binnenruimtes en alle woonfuncties in constante relatie met de omgeving zijn, wat een prachtige achtergrond en toegevoegde waarde aan de verschillende delen van de binnenruimtes geeft.

Het interieur volgt de eisen van de bewoners, die een warme en toch dynamische woning wilden hebben. Door de voordeur komt met via een kleine hal direct binnen in de woonkamer, een grote open ruimte waarin veel objecten hun plek vinden, zoals de keuken, de zithoek, een open haard en een monumentale trap. Deze trap representeert de kern van het project: Hij is geheel omgeven door ramen aan één zijde en door een glaswand aan de andere zijde, die de eetruimte begrenst.

De combinatie van het landschap dat hier naar binnen komt en de, daarom, zwevend uitgevoerde trap, geven een theatraal effect aan het gehele interieur, terwijl het ook van buiten een aantrekkelijk element is voor de voorbijgangers die stiekem naar binnen kijken. De bijzondere open haard is een ander opvallend element van de ruimte. Ondanks zijn nadrukkelijke aanwezigheid en zijn kleur is hij harmonisch in de ruimte geïntegreerd. De haard wordt gevormd door een brede band om de haardmond heen waarbij de band aan een zijde uitloopt in een soort lage tafel.

De kleur, koraal rood, komt regelmatig terug, zoals bij de buitendeuren en andere, speciaal ontworpen, meubels die op maat werden getekend, naast Italiaans design stuks en Nederlandse lampen.

De keuken vormt een onderdeel van de woonkamer, maar, door de toepassing van een centraal geplaatste muur en een verlaagd plafond, is het toch een ruimte op zich.

Het algemene designconcept is op simpele beginselen gebaseerd: Elk deel zou niet alleen visuele connecties met binnen en buiten moeten vaststellen, dus horizontaal, maar ook verticaal. Door het ontwerpen van dubbele hoogtes en creëren van niveauverschillen zowel op de vloer als aan het plafond, is dit doorgezet in het interieurdesign. De slaapkamer van de bewoners is niet alleen de plek om te rusten, er is ook een soort binnenbalkon gemaakt waar men in alle rust kan werken, lezen, schilderen… Met hierbij zicht op de slaapkamer en het uitzicht over het groene polderlandschap. In dit project zijn de functies van de ruimtes flexibel: Elke vertrek in de woning kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden, alles afhankelijk van de wensen van de bewoners.

De badkamer heeft echter maar één functie, ontspanning: een grote inloopdouche en onder het centraal geplaatste dakraam kan men,  gezeten in het ruime ligbad, genieten van het uitzicht.

De toepassing van verschillende bijzondere elementen, de dubbele hoogtes op de eerste verdieping, het binnenbalkon, het uitzicht vanaf de overloop, de manier waarop het licht op verschillende plaatsen naar binnen komt, onthullen alle details van het interieurproject, waar het wonen een beleving wordt.