Parket of tegels met een houtlook: wat kies je?

De keuze tussen parket of vloertegels is een lastige keuze.

Je houdt misschien wel heel veel van hout, maar je vraagt je af of een houten vloer wel geschikt is voor vloerverwarming.

En je hebt ook niet graag krassen in je vloer want die verpesten de uitstraling van je mooie huis. Herken je hier iets in?

 Om je bij je keuze te helpen heb ik dit artikel geschreven. Ik heb een paar tips voor je die handig kunnen zijn bij het nemen van een besluit.

Om te zien welke van de twee materialen het beste bij je past, zou je eens na moeten denken over de volgende vragen.

Hoe wil je dat je appartement eruit ziet?

Zo’n tien jaar geleden was een hout-effect in steengoed zo goed als onhaalbaar. Tegels hadden geen kaarsrechte kanten met als gevolg dat de voegen tenminste 4-5mm breed waren en daardoor erg opvielen. Het effect was nogal “goedkoop” en natuurlijk vals, want tussen echte houten planken is de voeg zo goed als onzichtbaar. In de jaren die volgden, gingen fabrikanten zich specialiseren in de productie van tegels die meer en meer op hout gingen lijken. Vandaag de dag is er een enorme keuze aan kleuren, maten, afwerkingen en stijlen. Tegenwoordig zijn de steengoedplanken heel strak van vorm, wat betekent dat ze gelegd kunnen worden met een maximale voeg van 2 mm, desgewenst in dezelfde kleur. Dan zie je nauwelijks meer dat die houten planken in werkelijkheid plavuizen zijn.

Desondanks blijft hout een materiaal dat meer uitstraling heeft dan steengoed. En parket heeft verder ook zo zijn voordelen:

✅ Een parketvloer vormt een doorlopende eenheid.

✅ De vloer heeft een warmer, zachter effect omdat zij uit natuurlijk materiaal bestaat.

✅ Een kwaliteitsparket zal niet gauw uit de mode raken en heeft daardoor een lange levensduur.

✅ Een parketvloer kan op verschillende manieren worden afgewerkt: lakken, oliën of  onafgewerkt laten. De vloer kan glad zijn, geborsteld, gezaagd en kan in diverse patronen worden gelegd.

Door welke vooroordelen laat je je leiden?

Hieronder volgen een aantal fabeltjes over houten vloeren en plavuizen:

➡️  Parket kan niet worden geïnstalleerd bij vloerverwarming. Een fabeltje: Volg gewoon de instructies voor het leggen van de vloer bij vloerverwarming.

➡️  Steengoed geeft geen vlekken.  Een fabeltje: Veel mensen hebben soms lelijke kringen en een lelijke aanslag op hun tegels gekregen die ze niet konden verwijden, bijvoorbeeld bij de vaatwasser.

➡️  Parket moet je niet in de badkamer leggenEen fabeltje: Parket kan overal worden gelegd, maar het is wel zaak te voorkomen dat   water lang op het de vloer blijft staan.

➡️  Parket heeft geen onderhoud nodig. Een fabeltje: Parket vereist onderhoud en moet met niet-agressieve schoonmaakmiddelen gereinigd worden. Afhankelijk van het type parket kan het nodig zijn de vloer periodiek te oliën.

➡️  Steengoed met een hout-effect kost minder. Een fabeltje: Afhankelijk van de tegelgrootte kan het duurder zijn dan parket, als zal het niet     gauw zo duur zijn als een biocompatibel parket van topkwaliteit (waarvan de prijs kan oplopen tot € 150/m²).

➡️  Steengoed hoeft nooit behandeld te worden.  Een fabeltje: Als al het werk op de bouwplaats afgerond is, moet het steengoed met      speciale producten gereinigd worden.

➡️ Parket is onveranderlijk.  Een fabeltje: Hout is levend materiaal, wat betekent dat het in de loop van de tijd en onder       invloed van het licht van kleur verandert; het kan geschaafd, gebeitst of gelakt worden.

➡️  Hardhouten vloeren kunnen niet gebruikt worden met een hond of kat in huis. Een fabeltje: Een resistente parketvloer levert geen problemen op. De meest geschikte houtsoort is eiken, omdat die goed reageert op vocht en dankzij zijn hardheid goed bestand  is tegen slijtage, stoten en krassen.

En dus…?

Steengoed met een houtstructuur is op de markt gekomen om te voldoen aan de vraag naar een vloer die hout simuleerde en in de keuken en de badkamer gelegd kon worden.

Echt parket heeft geen voegen. Het is een homogeen en doorlopend materiaal, dat koel is in de zomer en warm in de winter, vooral in combinatie met vloerverwarming.

Ga eens bij vrienden en familie kijken, bezoek showrooms en zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je een definitieve keuze maakt. En het allerbelangrijkste: kies niet op basis van de prijs, zeker niet als het om hout gaat.

Als je voor parket kiest, denk er dan aan naar de certificaten te vragen.

En als je kiest voor plavuizen, kies dan voor eerste keus steengoed, met een dikte van ten minste 1 cm, gladde, rechtgeslepen kanten en met een patroon dat doorloopt over minimaal 6 m².

Tot slot: architecten geven de voorkeur aan echt hout met alle nadelen van dien. Ze zullen zoveel mogelijk kiezen voor authentieke materialen.

En ik … tja, ik ben architect 👷‍♀️.